Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Napra pontosan hatvanegy éve, 1956. október 31-én indult meg a világ egyik legjobb csapata, Budapesti Honvéd külföldi kupameccsére. Úgy tűnt, a forradalom győzött és senki nem sejtette, hogy néhányan soha nem térnek haza. Egy új dokumentumfilmben sikerült megszólaltatni az utolsó szemtanúkat.

A Honvéd az ötvenes években az Aranycsapat sztárjaira épült, így joggal számított a korszak egyik legerősebb klubcsapatának – és ezt úgy értjük, hogy világviszonylatban. A magyar klubcsapatokat akkoriban gyakran hívták meg mérkőzésekre – igen, az MTK, a Honvéd, a Ferencváros a Rákosi korszak eldurvulása előtt éppen úgy turnézta végig Európát, mint ahogyan mostanában Amerikában és Ázsiában játszik felkészülési meccset a Real, a Barcelona, a Juve és az európai topcsapatok. Mivel ezeken a turnékon ajétlkosok busás díjazásban részesültek, az átmeneti zűrzavart arra használták fel, hogy gyorsan Nyugat felé vegyék az irányt, és pénzes meccseket kössenek le európai topcsapatokkal.

Jobbról Bozsik, bal oldalon Faragó Lajos, a nagy Honvéd utolsó élő játékosa

1956 októberében a Honvéd az Atletic Bilbao elleni készült kupameccsre, és mivel a hazai helyzetben nem lehetett volna megrendezni a meccset, a csapat vezetői – köztük Puskás és Bozsik – engedélyt kértek a magyar vezetőktől, hogy Spanyolországban csaphassanak össze a baszkokkal. A történet vége az lett, hogy a csapat a Bilbao elleni kiesés után sem tért haza, Dél-Amerikába mentek pénzszerző portyára, a legnagyobb sztárok – Puskás, Czibor és Kocsis – nem tértek haza, az Aranycsapat pedig megszűnt létezni.

Hotel Astoria. A Bp. Honvéd - Vörös Lobogó vegyes futballcsapat NDK-beli túrája. Balról állnak: Rákóczi László, Faragó Lajos, Bányai Nándor, keresztcsíkos nyakkendővel Kovács II. József, középen, keresztcsíkos pólóban Kotász Antal, tőle balra a második két sorral hátrább Zakariás József, Kotásztól jobbra Törőcsik István és Czibor Zoltán, a kép jobb szélén Palicskó Tibor. Guggolnak: Budai II. László, Kovács I. Imre, Szovják István, Machos Ferenc

Az Aranycsapat és a forradalom című vadonatúj dokumentumfilmben a korszak szemtanúi és szakértők szólalnak meg, köztük a Honvéd akkori kapusa, Faragó Lajos, az MTK (akkor Vörös Lobogó) akkori balfedezete Kovács Ferenc, aki Kovács III néven játszott, és később ő volt az az edző, aki UEFA-kupa döntőbe vitte a Videotont 1985-ben – mindketten részt vettek az akkori 1956-os őszi túrán saját csapataikkal.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.