Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Két szerencsés drukker bejutott az egykori szentélybe, és készített pár fotót, amit most meg is mutatunk.

Tóth „Kocka” Attila, fanatikus futballőrült és Gyalog Péter, mezei futballőrült január közepén teljesen legálisan tett egy sétát a bontásra ítélt létesítményben, amely 1953 és 2015 között számított a magyar sport – köztük a magyar futball – szentélyének.

A fotókat a Puskás Akadémia vezérszurkolójának számító Tóth Attila Facebook-oldalán találtuk, nem profi géppel készültek, de mivel már nem nagyon lehet bejutni az egykori Népstadionba, mindenképpen értékesnek számítanak.

Hatvanhárom évvel ezelőtt így kezdődött a Népstadion története…

És valahogy így fejeződik be:

1953. augusztus 20-tól a magyar válogatott itt játszotta mérkőzéseit, az Aranycsapat például 1954-ben itt verte meg az angolokat 7-1-re. Ez volt a történelemkönyvekbe is bevonult londoni 6-3 visszavágója.

A fotók készítője a Player.hu-nak elmondta, hogy mivel 14 éves kora óta eltelt huszonöt évben rengeteg meccsen járt kint a barátaival, így a ködben úszó, és a múltat jelképező stadiont körbejárni kifejezetten megható élmény volt.

Tóth Attila a Bicskei Torna Club ifi-futballistája volt, Gyalog Péter a Bicskei TC felnőtt csapata mellett megfordult a Csabdi gárdájában is. Mindketten jól ismerik a mennyei megyei világát, és szurkolóként végig hullámvasutazták a Csank, Gellei, Bicskei, Várhidi, Mattheus, Bozsik, Koeman, Egervári vezette válogatottak működését.

2011-ben döntöttek úgy, hogy a Puskás helyére modern, 65 ezer férőhelyes stadiont építenek, amelyet a tervek szerint 2018-ban adnak át.

Utolsó alkalommal 1986. március 16-én volt telt ház a Népstadionban, a mexikói vébére készülő válogatottunk a brazilokat verte 3-0-ra. Érdekes egybeesés, hogy éppen az utolsó telt ház jelezte előre egy harminc évig tartó aszályos időszak kezdetét…

Az utolsó válogatott meccset 2014. június 7-én rendezték, Dzsudzsákék 3-0-ra verték a kazahokat.

A Fradi még használta néhányszor a pályát, 2014. július 24-én 2-1-re kikaptak itt az NK Rijekától. Azóta már a kapukat is elbontották.

Van valami szimbolikus abban, hogy a Puskás – ahová az elmúlt harminc évben háromgenerációnyi drukker hordta ki a reményeit, aztán vágta a földhöz az összegyűrt meccsjeggyel együtt a szotyihéj közé – olyan elhagyatottan áll, mint egy szellemváros, miközben a válogatott, és az ország focibuzijai három évtized elteltével ismét egy világversenyre készülnek.

Európa bajnokság, Franciaország. Június 14. Ausztria-Magyarország.

Talán tényleg egy új fejezet kezdődik, de ez hittük már pár alkalommal. De az igazi fanatikusok már csak ilyenek, azt meg tudjuk a futballuniverzum örök közhelyeiből, hogy a a labda kerek és a pályán bármi megtörténhet.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.