Az UEFA korábbi elnökét a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának odaítélés kapcsán felmerülő korrupció miatt vették őrizetbe.

A francia Mediapart értesülését több lap is megerősítette, Párizs közelében, Nanterre-nél a helyi rendőrség vonult ki érte.

Mediapart on Twitter

EXCLUSIF] Soupçons de corruption pour l'attribution du #Mondial2022 au #Qatar: Michel Platini placé en garde à vue, Claude Guéant entendu comme suspect libre. https://t.co/7LwKO8SDZ2

Platini őrizetbe vételét egy, a francia igazságszolgáltatásban dolgozó, névtelenséget kérő forrás is megerősítette az AP hírügynökségnek. Platinit az igazságügyi rendészet korrupcióellenes hivatalába vitték kihallgatásra, írja az Index.

A L'Equipe egyébként úgy tudja, hogy Platinit már nem először hallgatták ki a 2022-es vb rendezési jogának eladása miatt ellene indított, megvesztegetés és korrupció gyanújában indított nyomozás során. Most annyi a különbség, hogy Platinit ugyan tanúként idézték be a hatóságok, ám amikor megjelent William Bourdonnal, az ügyvédjével, őrizetbe is vették.

A 2022-es világbajnokság rendezési jogát 2010-ben, Platini UEFA-elnöki (FIFA-alelnöki) regnálása (2007–2015) idején ítélték oda Katarnak, és azóta többször felvetődött a korrupció gyanúja a döntéssel kapcsolatban.

Platiniék a katari vb-pályázat meglökésével segítették Katar szerepvállalását a francia futballéletben. Például épp a sikeres pályázás után Katar – a Qatar Sports Investments szervezeten keresztül – megvásárolta a PSG-t. Vagy épp Platini fia később egy katari központú sportszergyártónál lett ügyvezető – ám az öreg Platini szerint ezek a dolgok nem voltak összefüggésben.

Talán mégis.

Platini egyébként korábban bevallotta, hogy manipulálták az 1998-as vb-sorsolást:

(Fotó: Xavier Laine / Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon