Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Hertha BSC magyar kapusedzője, Petry Zsolt tűélesen rávilágított a lényegre.

Dárdai Pál segítője 2004 óta dolgozik a német fociban kapusedzőként, közben a magyar válogatott mellett is tevékenykedett. Az 52 éves szakembernek bőven van tapasztalata, és bizony véleménye is akad. A Nemzeti Sport beszélgetett vele, és a Bundesliga mellett a magyar foci is szóba került.

Petry elmondta, több olyan magyar szakemberrel tartja a kapcsolatot, aki hozzá hasonlóan gondolkodik a fociról, és sajnos legtöbbször azt hallja tőlük, hogy az itteni közegben nehéz eredményt elérni.

Ha a gyönyörű színházban bársonyszékek várják a közönséget, de csak tíz-tizenöt néző vált jegyet, nem lehet, hogy a színészek képességeivel vagy az előadás színvonalával vannak gondok? Sajnos a mi „színházunk” minősége nem változott az utóbbi évtizedekben. Talán nem fektetnek elég energiát a szakmai munkába, az is lehet, hogy kevés képzett szakember dolgozik Magyarországon, esetleg rossz a rendszer, de valamiért nem működik. Otthon időnként még mindig a Pató Pál-féle »Ej, ráérünk arra még!« gondolkodás uralkodik, és nem tesszük magasra a lécet, nehogy később a minőségi produktum legyen a mérce.”

És még nincs vége Petry szigorú ítéletének.

Van megoldási ötlete is:

Azt mondja, az ember eredendő bűnnel születik, könnyen enged a csábításnak. Ha nincs ellenőrzés, a többség a kiskapu felé indul.

Az utánpótlásfutballban pedig az eredményességről a képzésre és a nevelésre helyezném a hangsúlyt, mert a fiatalok fejlesztése az egyetlen esély, hogy hosszú távon változtassunk az eredménytelenségen. Ha a legerősebb magyar csapatok harmadik és negyedik vonalból érkező légiósokat szerződtetnek, a nézőszám és a színvonal sem lesz magasabb. Lehet, hogy bajnoki címet vagy Magyar Kupát nyer az együttes, de a magyar futball nem fejlődik.

De hát ott vannak az akadémiák, mi baj lehet? Petry szerint nem nagy a különbség, csak épp az lényegi.

„Hallom, amikor az otthoni akadémiákon arról beszélnek, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat végzik, mint nyugaton. Ez valószínűleg igaz, csak nem mindegy, hogyan hajtják végre őket. A passzolási gyakorlat felépülhet ugyanúgy a berlini és a magyarországi edzésen, de ha az egyik gyerek teljes intenzitással, százszázalékos erőbedobással hajtja végre, a másik pedig háromszor megigazítja a hajpántját, kényelmesen labdázik, csak az egyik srác fejlődik.

Tavaly azt is elmondta, hogyan tudna a legjobban segíteni a magyar focinak:

(Nemzeti Sport)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.