Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2019 lassan véget ér, vagyis lezárul egy újabb évtized. Ez pedig remek alkalom arra, hogy visszatekintsünk a futballvilág elmúlt tíz évére, és megnézzük, kik voltak a legjobb játékosok ebben a periódusban. Tudjuk, hogy egy ilyen listát nem egyszerű feladat összeállítani, de megpróbáltuk a lehető legobjektívebb módon felállítani a rangsort. Egyetérteni vagy cáfolni természetesen most is lehet. Sőt, kíváncsian várjuk a Player-olvasók listáját.

Korábban már jöttünk hasonló rangsorral, abban a jelenkor húsz legjobb futballistáját osztályoztuk. A mostani listánkat is ahhoz hasonló módon készítettük el, vagyis minél több objektív szempontot vettünk figyelembe, de emellett természetesen az egyéni preferenciák is helyet kaptak. Első körben 15-ös listát készítettünk, majd ezt tízesre szűkítettük, végül mindenki rangsorolt, majd ez alapján megkaptuk az összesített sorrendet.

Amire odafigyeltünk:

Játékra gyakorolt hatás: Egyik legfontosabb szempontunk. Megnéztük, hogy az adott futballista milyen hatással volt az elmúlt évtizedben a futballra összességében, majd azon belül a klubcsapatára, válogatottra.

Időintervallum: 2010 és 2019 vége között milyen teljesítményt nyújtott. Végig magas szinten futballozott, esetleg voltak kiemelkedő és kevésbé jó periódusai? Az évtized első felében a csúcson volt, majd visszaesett, vagy fordítva?

Csapat- és egyéni sikerek: Az eredményesség fontos szempont volt – több helyen meg is említjük a konkrét játékosoknál –, de például a játékra gyakorolt hatást fontosabbnak tartottuk.

Ne kerteljünk. Az elmúlt évtizedben remek futballélményekkel gazdagodtunk, kivételes képességű játékosokat láthattunk, de igazán két játékosról szólt ez a tíz év: Lionel Messiről és Cristiano Ronaldóról. Így nálunk sem volt kérdés, hogy ők ketten végeznek az első helyeken, a lista további részének összeállítása azonban annál agyalósabb volt.

Nézzük tehát, hogy szerintünk, ki volt az elmúlt évtized tíz legjobb futballistája.

10. Luka Modric

Az egyetlen futballista az elmúlt évtizedből, aki Aranylabdát nyert és nem Lionel Messinek vagy Cristiano Ronaldónak hívják. Már a 2012-es Real Madridba igazolása előtt is posztján az élmezőnyben volt, de a futballelitbe akkor érkezett meg, amikor leigazolta a Real. Egyértelműen a 2018-as volt a kiemelkedő éve, minden egyéni elismerést bezsebelt, a Real Madriddal (negyedik alkalommal) Bajnokok Ligáját nyert, és ami talán a legnagyobb eredménye, a horvát válogatottal a világbajnoki döntőig jutott. Ha azt megnyerte volna Horvátország, akkor valószínűleg Modric is előrébb lenne a listánkon, így a tizedik, ami azt jelenti, hogy összességében nálunk ő az évtized harmadik legjobb középpályása.

9. Toni Kroos

Modriccsal ellentétben madridi csapattársa nem nyert Aranylabdát, négy Bajnokok Ligáját (hármat a Reallal, egyet a Bayern Münchennel) viszont igen, ahogy a német válogatottal világbajnokságot is. Nem kérdés, hogy zseniális középpályás, és persze lehet azzal is vitatkozni, hogy miért előzi meg Modricot. Mi is feltettük a kérdést, hogy Németországgal egy vb-cím, vagy Horvátországgal egy vb-ezüst a nagyobb eredmény? Végül azonban nem ez volt a döntő tényező a két játékos között, hanem a longevitás. Úgy érezzük, hogy összességében Kroos volt a kiegyensúlyozottabb futballistája, így ő a kilencedik a listánkon.

8. Sergio Ramos

Egyetlen védő van nálunk a legjobb tízben, ő pedig egyértelműen Sergio Ramos. Ha a csapatsikereket nézzük, akkor Ramos a legeredményesebb az elmúlt évtizedben a rangsorban szereplők között. Gyakorlatilag mindent megnyert (vb, Eb, négy Bajnokok Ligája), az évtized elejétől egészen a végéig a Real Madrid és a spanyol válogatott alapembere volt. Ha csak a védekezésbeli kvalitásokat nézzük, akkor talán lenne párja, de Ramosnál nemcsak ezt kell figyelembe venni, hanem a vezérszerepét és a középső védők között szinte már páratlan gólerősségét. A Real Madrid az ő vezérletével (is) újra Európa csúcsára került, és úgy volt a klub legikonikusabb alakja az elmúlt tíz évben, hogy hosszú évekig egy bizonyos Cristiano Ronaldo volt a csapattársa.

7. Manuel Neuer

Az egyetlen kapus a listánkon. 2013 és 2016 között az IFFHS négyszer választotta a világ legjobb kapusának, kétszer pedig második lett a szavazáson – világbajnok, a Bayernnel unalomra nyerte magát. Az évtized minimum felében szerintünk a világ legjobb kapusa volt, és bár az elmúlt két-három évben sérült is volt és a formája is visszaesett, jelenleg is topkapusnak számít. Úgy gondoljuk, hogy Neuer kimaxolta azt, amit egy kapus kihozhat a pályafutásából és főleg a futballra gyakorolt hatásából. A kivételes reflexei mellett lábbal is fantasztikus, és ez taktikai szempontból is komoly hatással volt a futballra, a kapusprototípust is megreformálta.

6. Neymar

Ha pusztán csak tehetség alapján állítottuk volna össze a listát (tudjuk, az még nehezebb, még inkább megfoghatatlan), akkor valószínűleg Neymar a második helyen lenne. Így viszont hatodik, és ha öt éve azt mondja nekünk valaki (igen, már akkor tudtuk, hogy lesz ilyen lista), hogy Neymar nem lesz minimum az első háromban, akkor azt csalódásként éltük volna meg. És ez mutatja meg, hogy mennyire magasan van a léc a brazilnál, aki tehetsége alapján 2019-ben a világ legjobb futballistája kellene hogy legyen. Persze így is az egyik legjobb, rengeteg mindent megnyert, de ő olyan szintű zseni, akinél nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt két éve elpazarolt volt. Amiben nyilván az elrontott klubváltás mellett a sérülések is közrejátszanak. Nem tudjuk, hogy már túljutott-e pályája csúcsán, ha igen, akkor úgy érezzük, hogy nem hozta ki a maximumot belőle.

5. Zlatan Ibrahimovic

229 gól, négy gólkirályi cím, öt különböző klub, többek között ez Zlatan Ibrahimovic mérlege az elmúlt tíz évben. A Galaxyben lehúzott másfél évét leszámítva a legmagasabb szinten futballozott a svéd, és a legmagasabb szinten rúgta ipari mennyiségben a gólokat. Vele kapcsolatosan (is) mindig felhozzák a kritikusok, hogy nem nyert Bajnokok Ligáját, cserébe viszont hat bajnoki címet igen. Igazi karakter, ösztönös zseni, nálunk az ötödik.

4. Luis Suárez

Ha Ibrahimovicnál megemlítettük, akkor Luis Suáreznél sem hagyjuk ki, az uruguayi az évtizedben eddig 233 gólnál tart. Az elmúlt egy-két évben régi fénye némiképp megkopott, de azért még mindig veszélyes a kapu előtt, csúcsformájában pedig a világ legjobb kilencese volt. Kis túlzással majdnem egyedül nyert bajnoki címet a Liverpoolnak (tudjuk, végül második lett a Pool), majd a Barcelonában is rögtön beilleszkedett, képes volt úgy alakítani a játékát, hogy Messi mellett/mögött is tudott érvényesülni. Ibrahimovic és Suárez között nehéz volt döntenünk, végül a klubsikerek miatt utóbbi került a negyedik helyre.

3. Andrés Iniesta

Andrés Iniestának nyolc év is elég volt, hogy a harmadik legyen a Player-listán, és Andrés Iniestának tíz év is kevés lett volna, hogy a harmadik helynél előrébb végezzen nálunk. Karrierje egyértelműen legfontosabb momentuma a 2010-es vb-finálét eldöntő gólja, a válogatottal még Európa-bajnokságot is nyert, és sokak szerint 2010-ben őt illette volna meg az Aranylabda. Minimum hét éven át abszolút a csúcson volt az elmúlt évtizedben, annyira magas szinten futballozott, hogy a Barcelona aranykorában sokan őt és Xavit fontosabb puzzle-darabnak tartották, mint Messit.

2. Cristiano Ronaldo

Négy Aranylabda, négy BL-cím, egy Eb-győzelem, 334 gól. Gyakorlatilag minden fontosabb gólrekordot megdöntött a Real Madridnál, és a válogatottal is csúcsra ért – sokan az utóbbit hozzák fel, amikor összehasonlítják Lionel Messivel. Képes volt átalakítani a játékát, kíméletlen gólgéppé vált, és ami szintén lenyűgöző, olyan életkorban tud még a csúcsközelben lenni, amikor más futballisták már visszavonultak, vagy gyengébb bajnokságban levezetnek. Joggal magasztalhatnánk még (meg is érdemli), nálunk azonban nem előzi meg Messit. És rögtön megindokoljuk ezt.

1. Lionel Messi

Ha Ronaldónál leírtuk, akkor Messinél sem maradhat el: öt Aranylabda, két BL-cím, 368 gól az elmúlt évtizedben. Sorolhatnánk még a statisztikákat, de nálunk nem ezek miatt Messi az évtized játékosa. Sokkal inkább a játékra gyakorolt hatása, a sokoldalúsága, zsenialitása miatt. Gyakorlatilag úgy a leggólerősebb futballista, hogy már évek óta előkészítő és nem befejező. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző, mennyire kontrollálja a játékot. Előbb szélsőként, majd befejezőként, pályafutása jelenlegi szakaszában pedig már irányítóként is még nem látott magasságokban teljesít.

Nálunk tehát így néz ki az elmúlt évtized legjobb tíz futballistájának rangsora. Kommentben jöhetnek az anyázások észrevételek, nálatok kik szerepelnek a tízben?

(Fotók: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.