Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szappanos Dávid 33 éves, 3 bajnoki és 3 Magyar Kupa-győzelemmel rendelkezik. A volt válogatott jégkorongozó 3 évesen kezdett el görkorcsolyázni, később, karrierje során arcát harmincszor varrták össze.

De Dávid a hármas szám jelentőségével nem foglalkozik, sokkal inkább azzal, hogy ő milyen elvek mentén tudja alakítani az életét. A lézeres szemműtét élete sokadig beavatkozása volt, de minden korábbinál kellemesebb. Azt is elmondja, hogy miért.

Miért éppen jégkorong?

Amikor gyerek voltál, a legtöbben a foci bűvöletében éltek, épp akkor, amikor születtél, 1986-ban járt legutóbb világbajnokságon a magyar válogatott. Te miért mégis jégkorongozni kezdtél el?

Ha azt mondom, hogy Jászberényben születtem, akkor mindent érteni fogsz. Akkoriban ott elképesztően intenzív hokiélet folyt, az egész város kijárt a szabadtéri meccsekre, a csapat 1990-ben bajnok is lett. Talán ennek hatására kaptam a szüleimtől egy görkorcsolyát, amikor hároméves voltam, de a sorsom akkor dőlt el igazán, amikor az első meccsre kivittek, teljesen belehabarodtam a hokiba.

Ügyesnek számítottál a kezdetekkor?

Óriási előnyt jelentett, hogy a görkorimnak köszönhetően már tudtam korcsolyázni. Ami tanultható volt, azt pedig megtanultam, hamar eldőlt, hogy jégkorongozó leszek.

Mikor derült ki, hogy gyengébb a látásod?

Még kisiskolás voltam és el sem tudom mondani, mennyire bántott, hogy szemüveget kell hordanom. Tudod, azokban az években az ember még annyira hiú és a gyerekek minden apróságért képesek piszkálni egymást. Ezért ahogy lehetett, átváltottam kontaktlencsére.

Szappanos Dávid- Magyar férfi jégkorong válogatott tagja, 3-szoros magyar bajnok, 3-szoros magyar kupagyőztes, szuperkupa győztes.

Megerősítette a karantén

Az elmúlt idényt a Hokiklub Budapestben zártad, a következőt pedig a Dunaújvárosban folytatod. De a nemrég zárult szezon amúgy sem volt szokványos a karantén miatt. Te hogy vészelted át?

Beszereztem edzéseszközöket és otthon edzettem TRX-szel, kézi súlyzókkal, futottam, görkorcsolyáztam, vagyis egyáltalán nem sínylette meg a fizikumom a leállást, merthogy én nem álltam le.

Ősszel leszel 34 éves, nem mondom, hogy a karriered a vége felé közeledik, de ilyenkor már elgondolkozik az ember, hogy merre tovább. Mit tervezel a visszavonulásod utáni időkre?

Elvégeztem a TF-en a B liszenszes edzői képzést, mindenképpen szeretnék a játékoskarrierem után is a jégkorongban maradni. Jelenleg is edzősködöm, így képzelem el az életemet később is.

Most, hogy Dunaújvásorba igazolsz, el is költözöl? Nem lehet könnyű ez a jégkorongos vándorélet, egy-két évente más-más klubban folytatjátok.

Még nem döntöttük el a párommal, Szilvivel, hogy költözünk-e. Vele két éve alkotunk egy párt, együtt is élünk. Vannak előnyei, ha ott lakik az ember, ahol játszik, de Magyarországon nincsenek nagy távolságok, ezért az is benne van a pakliban, hogy ingázni fogok.

Halogatás igazi férfi módra

Szappanos Dávid imád Wakesurfözni, de a kontaktlencse ebben a sportban is zavarta

A jégkorongozás során mennyire zavart a gyengébb látásod?

Addig, amíg nem tudtam, hogy milyen műtött szemmel, valódi sasszemlátással élni, azt sem tudtam pontosan, hogy amiben benne vagyok, az látás szempontjából milyen gyenge minőségű állapot. Lágy lencsével jégkorongoztam, nem zavart a játékban és nem számított veszélyesnek sem, de most, a műtét után döbbentem csak rá arra, hogy micsoda előny, ha az ember tényleg kimagaslóan élesen és jól lát. Az én látásom 115-120%-os, jobb, mint a műtét előtt volt lencsével.

Hányas lencsét hordtál?

Messzire nem láttam, az egyik lencsém mínusz 2,5-es, a másik 2,25-ös volt. Egy kívülálló ezekre a dioptriákra azt mondja, hogy á, nem olyan vészes. Csak az tudja, hogy milyen mértékű látáscsökkenést jelent egy ilyen, viszonylag enyhébb dioptriaigény, aki megéli.

Miben akadályozott a gyengébb látás?

Mindenben. Nem is tudtam elképzelni az életemet a kontaktlencsém nélkül, reggel azzal kezdtem a napot, hogy beraktam és késő estig, lefekvésig benne volt a szememben. A hétköznapi életen kívül a sportolásban is zavart, imádok ugyanis Wakesurfözni, rendszeresen járunk Szilvivel Abádszalókra. Na, aztán ha valamikor, a vizes sportoknál nagyon körülményes kontaktlencsével csinálni bármit is, mert ha víz éri, ha vízbe rakom a fejem, könnyen kimoshatja a lencsét. Évek óta kacérkodtam a műtéttel, szerintem ezt unhatta meg Szilvi, a lézeres szemműtétet tőle kaptam ugyanis születésnapomra.

A lézeres szemműtét születésnapi ajándék volt.

Végre egy kellemes beavatkozás

A nő választ. Mindenben. Ugye?

Igen, erre már rég rájöttem én is. A műtétet is csak húztam, halogattam. Hol azért nem volt alkalmas, mert ment a szezon, hol meg azért nem, mert nyaralni mentünk, mindig volt kifogás. Most, hogy végre látok rendesen, döbbentem rá, hogy milyen kár volt ennyi ideig várni.

Féltél is? Vagy csak igazi férfi módjára halogattál?

Az utóbbi. Több dolog miatt sem féltem. Egyrészt egy ismerősömet pont a Sasszemklinikán kezeltek és nagyon jók voltak a tapasztalatai. Aztán meg azért sem, mert jégkorongosként szanaszét műtöttek korábban is. Tört már el a kulcscsontom, na azt nem kívánom senkinek, az orrom kétszer, volt csukló- és arccsonttörésem, az arcomat harmincszor varrták és volt részleges szalagszakadásom a térdemben.

A szemműtét csak ezekhez képest volt könnyű menet?

Nem, amúgy is. Először egy kivizsgáláson vettem részt, ami azt a célt szolgálja, hogy eldöntsék, melyik műtét való a páciensnek a leginkább. Nekem a Sasszem NO-TOUCH-ot ajánlották. Két hétre kaptam is időpontot. Szilvi kísért el, ahogy odaértünk a műtétre, egy kis helyiségben fogadtak, ahol egy rendkívül kedves hölgy belecsöpögtetett a szemembe. Húsz percig hatott a fájdalomcsillapító és a másik szemcsepp. A műtét szemenként nem tartott tovább 35-40 másodpercnél. Utána sem fájt, mindössze olyan érzésem volt, mintha homok került volna a szemembe. Két hétre rá már edzettem is.

Újra belevágnál?

Naná, én eddig nem is tudtam, hogy miből maradok ki. Az éles látással valóban új dimenziók nyíltak meg előttem.

 

Miért jó a Sasszem NO-TOUCH kezelés?

A Sasszemklinika idehaza elsőként vezette be a Sasszem NO-TOUCH kezelést és immár 5 éves tapasztalattal sikeresen végzi.

Ez a beavatkozás az egyetlen olyan kezelés, amely során sem mechanikai eszköz, sem emberi kéz nem érinti a szemet a kezelés alatt. A dioptria és a cylinder eltüntetését 100%-ban a multidimenzionális lézer végzi, ez az eszköz az egyik legpontosabb és leggyorsabb a világon. Azok számára, akik a szem érintésének a gondolatától is irtóznak, talán az érintésmentes érv lehet a legmeggyőzőbb. Nem fáj, nem ég, nem kellemetlen - viszont 2 perc alatt visszakaphatja az éles látását a páciens.

A hatás azonnali, és a lábadozási idő is rövid: a kezelést követően 2-3 nap pihenés szükséges, de akár már a negyedik napon lehet dolgozni, olvasni, autót vezetni. A kezelés télen, nyáron egyaránt biztonsággal végezhető. A biztonságot a több mint 100 000 elvégzett kezelés, az orvosi tapasztalat és a korszerű technológia garantálja. Ha hasonló gondjaid vannak, mint a műtét előtt Dávidnak voltak, most érdemes ingyenes alkalmassági szemvizsgálatra jelentkezned, mert 150 000Ft kedvezménnyel veheted igénybe a Sasszemklinika legújabb Sasszem FEMTO Smart kezelését!

A cikk elkészítésében partnerünk volt a Sasszemklinika.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.