Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ezt eddig is láttuk rajtuk, most viszont itt a tudományos megerősítés is.

Brazil szurkolók nyálmintáját vizsgálták meg az Oxfordi Egyetem kutatói a 2014-es Brazília–Németország vb-elődöntő alatt. A brazil válogatott 7–1-re kikapott, úgyhogy ideálisak voltak a körülmények a stressz szintjének vizsgálatára.

A brazilok kortizolszintje ugrásszerűen megemelkedett. Ez megnöveli a vérnyomást és megerőlteti a szívet, amely ezért sérülhet, ráadásul a kortizol miatt az embereket olyan érzések öntik el, mintha katasztrófa fenyegetné őket, életük veszélyben lenne. Érdekes, hogy a tudósok nem találtak különbséget a meccs alatt a nőket és a férfiakat érő stressz szintje között, pedig a sztereotípia szerint a férfiak élnek-halnak igazán a fociért – és rossz esetben tényleg halhatnak.

"Azok a rajongók, akik erős összetartozást éreznek a csapatukkal, hatalmas stresszt tapasztalnak meg a mérkőzés nézése közben" – mondta Martha Newson, az Oxfordi Egyetem társadalmi kohéziót vizsgáló kutatóközpontjának tudósa.

Az oxfordi kutatók negyven szurkoló nyálmintáit elemezték a 2014-es világbajnokság három meccse előtt, alatt és után. A legstresszesebb mérkőzés a már említett elődöntő volt. A szurkolók különböző megküzdési stratégiákat alkalmaztak, például a humort vagy az ölelést, ennek köszönhetően a stressz-szintjük a mérkőzés végére a mérkőzés előtti szintre csökkent. Newson szerint a stadionokban

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.