Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Floyd Mayweather pályafutása vélhetően utolsó bokszmeccsére készül a UFC-bajnok Conor McGregor ellen. Az amerikai az elmúlt két évtizedben veretlen, számos világbajnoki címet nyert, dollármilliókat keresett. Legutóbb az atlantai olimpián még amatőrként győzték el, akkori ellenfele viszont bánja az eredményt, manapság a megélhetésért küzd.

Az 1996-os atlantai olimpián Floyd Mayweather mindössze 19 éves volt, egy ismeretlen amerikai srác, akiről tudták, hogy tehetséges, de neve még nem volt a bokszvilágban. A legjobb négyig viszont eljutott, ott viszont Szerafim Todorov volt az ellenfele, a bolgárok világ- és Európa-bajnok 27 éves bokszolója. Mayweather egy eléggé vitatható meccsen kikapott (Todorov sem zárja ki, hogy segítették a bírók), a bolgár ennek ellenére még most is bánja azt a bizonyos meccset.

Emlékezett vissza Todorov, aki a ringben zseni volt, a hozzáállása azonban korántsem volt profi: imádta a nőket, sokat ívott, az olimpia előtt például csak három hétig edzett. Ennek ellenére volt annyira jó, hogy egészen a döntőig jutott. Szerinte Mayweather akkor még nem volt különleges, ugyanolyan meccs volt ez neki, mint a többi, az amerikai tininél sokkal erősebb ellenfeleket is legyőzött már. Az elődöntő aztán szoros volt, az utolsó menet előtt Mayweather vezetett, Todorov viszont fordított, egy ponttal nyert. Igaz, először az amerikait hozták ki győztesnek, később azonban korrigáltak.

Szoros, vitatható meccsen nyert Todorov

Szerinte a döntő előtt azt mondták neki, csak úgy lesz olimpiai bajnok, ha kiüti az ellenfelét. Nem jött össze, ezüstérmes lett. A jövője szempontjából viszont a Mayweather elleni elődöntő volt az igazán fontos. Szerinte ekkor követte el élete legnagyobb hibáját. A meccs utáni doppingvizsgálaton két férfi és egy tolmács ült le mellé. Szerződést ajánlottak neki, szerinte lenyűgözte őket a stílusával. Pénzt, autót, házat, nagy meccseket kaphatott volna.

Persze tudja, hogy nem azért mentek az amerikaihoz, mert ő kikosarazta őket, ennek ellenére élete legnagyobb hibájának tartja, hogy nem fogadta el az ajánlatukat.

  • Az atlantai meccs:

Két nappal később elveszítette a döntőt, aztán majdnem halálra itta magát, úgy érezte, elárulták. Egy évvel később a török szövetség kereste meg, induljon török színekben, ha ismét világbajnok lesz, egymillió dollárt kapott volna. Az utolsó pillanatban persze meghiúsult az egész, a bolgár szövetség 300 ezer dollárért engedte volna csak el. Todorov 28 éves volt, Törökországba nem engedték, bolgár színekben pedig már nem indulhatott.

Még néhány vb és egy olimpia benne lehetett volna, ő azonban profinak akart állni. Nem jött össze, és egyre lejjebb csúszott. Volt sofőr, dolgozott boltban és kolbászgyárban is, aztán munkanélküli lett. Most egy bolgár szegénynegyedben él a családjával havi 400 euróból, szerinte az alvilágból is megkeresték, befolyásos ember lehetett volna, de neki nem kell a piszkos pénz.

Úgy gondolja, ha kikap Mayweathertől, akkor tovább folytatja, az olimpiai döntőért küzdött volna.

Emlékezett vissza Todorov.

Mayweather történetét meg ismerjük. Profinak állt, legyőzte többek között Pacquiaót, Mosleyt, De La Hoyát, Marquezt, Hattont, és még sorolhatnánk. Most pedig minden idők egyik legjobban felkapott meccsére készül Conor McGregor ellen. Az elmúlt két évtizedben több száz millió dollárt keresett, most legalább még egy százast zsebre vág, ha nyer, akkor 50–0 lesz a rekordja, hasonlót még egyetlen profi bokszoló sem ért el. És igen, aki utoljára legyőzte, az a bolgár pokolban éli mindennapjait.

Mayweather mostani ellenfeléről is írtunk már:

(A cikk a New York Times egy korábbi írása alapján készült.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.