Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Russell Westbrook megszerezte szezonbeli 42. tripla-dupláját, ezzel megdöntötte Oscar Robertson 55 éves NBA-rekordját. Pedig tizenhét éves koráig abszolút nem tartották különlegesnek.

Az OKC-irányító 55 pontot, 16 lepattanót és 10 gólpasszt hozott össze a Denver ellen. Ráadásul az utolsó pillanatokban nyerte meg a meccset:

Jelenleg az NBA egyik legellentmondásosabb és legjobb kosarasa, pedig fiatalon egyáltalán nem számított különlegesnek.

Néhány éve mondta ezt Westbrook, aki Kaliforniában született és nőtt fel. És tényleg nem számított óriási tehetségnek, nem tudott dobni, plusz még alacsony is volt. A középiskolát 176 centi magasan kezdte, és egészen a harmadik évig nem volt kezdő, aztán az utolsó éve előtt már 191 centi magas volt, végzősként pedig 25.1 pontot és 8.7 lepattanót átlagolt.

Végzős középiskolásként

Majd a UCLA-re került, ami topegyetemnek számít, de még akkor sem kezelték potenciális sztárként. Az egyik ottani edzője szerint elképesztő sebessége volt, mindig száz százalékon pörgött, de rengetegszer hozott rossz döntést. Az viszont látszott, hogy „tud játszani”, ami kábé annyit jelent, hogy egy csiszolatlan gyémánt, posztja azonban nem igazán volt.

A UCLA egyik első edzésén még a játékosok nem érkeztek meg, csak az edzők voltak ott, na meg Westbrook, aki felseperte a termet, és már ezerrel pörgött. Ben Howland, a UCLA akkori edzője mondta róla: „Az első benyomásom az volt, hogy egy vezér. Elég meggyőző volt.”


Egyetemen is csak csere volt, a UCLA kezdőirányítója az a Darren Collison volt, aki most is az NBA-ben játszik, de kezdőként az összes csapatában megbukott. Westbrookot az első évében legfőképp védekezésre használták, ő volt a padról érkező energiabomba – 3.4 pontot és 0.7 gólpasszt átlagolt ebben a szezonban.

Kevin Love-val az egyetemen, aki tavaly bajnok lett a Clevelanddel

A következő évben viszont már kezdő volt, majdnem 13 pontot és több mint 4 gólpasszt átlagolt. Majd 2008-ban jelentkezett a draftra, ahol a Seattle vitte el, amely hat nappal később Oklahomába költözött és OKC Thunder lett. Első évében még nem mindig volt kezdő, de jó szezont hozott, az év negyedik legjobb újoncának választották. Az első Rose lett, aki később MVP is volt, de a sérülések tönkretették a pályafutását, a második O.J. Mayo, aki mára már eltűnt a süllyesztőben.

A Thundernél Kevin Duranttel, később pedig Hardennel és Ibakával játszhatott egy csapatban. Az OKC pedig az NBA egyik legérdekesebb franchise-a volt, tele fiatalokkal és lendülettel. Westbrook meg második opció Durant mögött.

Az Oklahoma előbb stabilan bejutott a rájátszásba, majd 2012-ben nagydöntőt játszott LeBron James Miami-val. A párharcot a James vs Durant témára húzták fel, a Heat végül simán nyert. Az OKC túl fiatal és túl tapasztalatlan volt. Aztán Hardent elcserélték, maradt Durant és Westbrook. És folyamatosan úgy tűnt, hogy Westrbrook néha önző játéka akadályozza a csapatot és Durantet. Közben viszont néha megőrült és elképesztő meccseket hozott.

Az Oklahoma nagy hármasa, Harden, Durant és Westbrook

Tavaly nyáron aztán Durant a Warriorst választotta, végre Westbrooké lett Oklahoma City. Ő meg azóta szárnyal, a 42 tripla-dupla elképesztő eredmény, viszont még nagyobb tett lesz, hogy tripla-duplát átlagolva zárja a szezont.

A megítélése azonban továbbra is vegyes. Emiatt is hasonlítják Kobe Bryanthez. Egyesek szerint önző, fontosabbak a saját statisztikái, mint a csapat eredménye, meg amúgy sem annyira hatékony, mint James, Harden vagy Leonard. A másik oldal pedig azt mondja, hogy akkor segíti leginkább a csapatát, ha önzően, sokat vállalva kosarazik. Őt meg nem igazán érdekli az emberek véleménye:

Durant távozásával nyilván gyengébb lett az OKC, és Westbrook történelmi szezonjához az is kell, hogy abszolút ő számít az alfahímnek. De ez az ember tripla-duplát átlagol! Ami azt jelenti, hogy szinte minden meccsen hozza az extrát, mindig pörög, a legjobbját teszi ki a pályára.

És ezért lehet szeretni Westbrookot. Mert érzelemmel, lendülettel játssza a kosárlabdát. És mert egyéniség, nem feltétlenül akar jófiú lenni, csak önmagát adja. Ebből persze az következik, hogy a liga jelenleg talán legmegosztóbb kosarasa. Az NBA-nek viszont nagy szüksége van az ilyen arcokra is.

Most már egyedül az ő csapata az OKC

Westbrook évével kapcsolatban még két kérdés van. Ő lesz az MVP? És mire megy a rájátszásban? Az első egyáltalán nem biztos, Harden hatékonyabb kosárlabdát játszik, ráadásul a csapata is jobb. Vélhetően szoros lesz a verseny kettejük között, bármelyik nyer, megérdemli. A rájátszást érintő kérdést már egy fokkal könnyebb megválaszolni. A Thunder minden bizonnyal a hatodik helyen megy be a PO-ba, a Houston lehet az ellenfelük, és vélhetően kikapnak. Mert a Rockets idén egyszerűen jobb csapat. Persze RW a rájátszásban is megőrülhet.

Westbrook már most sokkal többet kihozott a karrierjéből, mint amire számítani lehetett. Viszont nála is – mint az összes topjátékosnál – az a kérdés, hogy a csapatát győzelemre tudja-e vezetni. A mostani Thunder még kevés. Idén viszont Westbrook bebizonyította, hogy képes vezér lenni. Már csak csapat kéne köré, hogy kiderüljön, tud-e bajnokságot nyerni.

Sikerei

  • Hatszoros All-Star
  • Kétszeres All-Star MVP
  • All-NBA első csapatának tagja (2016)
  • All-NBA második csapatának tagja (2011, 2012, 2013, 2015)
  • Olimpiai és világbajnok a válogatottal

Legemlékezetesebb játékai az idei szezonból:

(A cikk írásakor felhasználtuk a Bleacher Report írását)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.