Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hat plusz két sportág, lehet nézni, drukkolni, kipróbálni, aztán pedig bulizni – ingyen.

Mi már nyertünk: ötven város jelentkezett a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége (GAISF) által idén először megrendezett World Urban Games (WUG) helyszínének, Budapest programját pedig a barcelonai, Los Angeles-i és tokiói pályázatnál is alkalmasabbnak ítélték, ezért szeptember 13–15-én nálunk lesz az utcai sportok világjátéka.

Mivel ez lesz az első, nem mondhatjuk, milyen jó szokott lenni, azt viszont bátran, mennyire ígéretes. A WUG tulajdonképpen egy sokrétű sport- és zenei fesztivál, amely bárki számára elérhető, hiszen teljesen ingyenes látogatható, és abban a szerencsében van részünk, hogy idén, testközelből ismerhetünk meg olyan sportágakat, amelyek a következő olimpiákon már ott lesznek.

2020-ban, Tokióban már lesz olimpiai bajnoka a 3x3 kosárlabdának. Ez a világ egyik leghíresebb utcai sportja: félpályán, egy palánkra játssza két háromfős csapat.

Szintén japán olimpiai programjában mutatkozik be a BMX freestyle: a körbeforgatható kormányú, masszív vázas bringákon versenyzőket zsűri pontozza, a technikai tudást és kreativitást egyaránt értékelik.

New York Bronx negyedéből indult a breaktánc a hetvenes években, sportként szerepelt már a 2018-as ifjúsági olimpiai játékokon, Buenos Airesben is, az olimpiára 2024-ben érkezik, Párizsba – Budapestre pedig most szeptemberben.

Nem kevésbé látványos a freestyle frizbi, hivatalos nevén a repülő korong freestyle: a versenyzők zenére mutatnak be hihetetlen, akrobatikus elemekkel feldobott trükköket.

Parkour-videót biztosan láttál már, ez is a WUG egyik sportága: minél gyorsabban, minél kreatívabban, minél látványosabban kell eljutni az akadályokon keresztül az egyik helyről a másikra.

A roller freestyle magyarul nem rolleres, hanem inline görkorcsolya-mutatványokat jelent félcsöveken, funboxokon és az utca más tereptárgyain.

Ez a hat sportág sem kevés, de lesz még kettő bemutatásképpen: az evezős ergométer elődje 1872-es, az atléták régóta használják formában tartásukhoz, ám mára kondigépből sporttá nőtte ki magát.

A laser run a modern öttusaversenyekből vált önálló versenyszámmá: a sportolónak 800 métert kell lefutnia, de csak akkor teheti meg, ha négyszer 10 méterről 5 találatot szerez.

Tudjuk, hogy ennyi is elég volt a figyelemfelkeltéshez, de fokozzuk még egy rövid, vagány videóval, aztán jönnek a fontos részletek.

A dátum tehát 2019. szeptember 13–14–15., a helyszín pedig a pesti Nagyvásártelep, a Budapest Parkkal szemben, a csepeli bejárónál.

A rehabilitáció előtt álló, de így is – vagy éppen ezért – hangulatos, nagy múltú épület 1932-ben épült, ez volt Európa legnagyobb egybefüggő, oszlop nélküli csarnoka.

A versenyek mellett, pontosabban naponta, azok között és után jönnek a koncertek.

További információt a wugbudapest.sport címen találsz.

A cikk elkészítésében a World Urban Games szervezője volt a partnerünk.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.