Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem cselezésből áll a foci, de valljuk be: mi is felszisszenünk, ha valamit trükkös megoldást látunk egy közvetítésben. Összeállítsáunk pár cselről, amit érdemes lehet elsajátítani.

Fontos leszögezni: nem hiszünk abban, hogy trükkök és cselek elsajátításában rejlik a jó football-játékos titka. Helyezkedés, ütemérzék, önzetlenség - és még sorolhatnánk, de az már egy másik cikk lenne. Viszont van egy olyan érdekes jelenség, hogy aki tud focizni (de nem szeret villogni), az sosem szánta rá az időt, hogy ilyen cseleket gyakoroljon, aki meg egyáltalán nem tud, az természetesen rögtön ezekkel próbálkozik. Miért is ne, ugye. Ellenben korunk meghatározó videómegosztó portálján nagyon csinos kis trend alakult ki többek között foci-oktatás témakörben is, így arra gondoltunk, hogy szemezgetünk ezekből, és mutatunk egy szelekciót, amit tartalmaz hasznos és egyszerű, valamit felesleges és bonyolult trükköket is. Ezzel a fentebb említett két típusnak szeretnénk kedvezni, ezúttal kicsit célirányosabban, mintha csak simán megnéznénk egy újabb futsal-videót. Digitális korban élünk, na, és már nem csak úgy lehet tanulni, hogy a messziről jött új fiú mutat egy új trükköt a betonpályán. Viszont kevesebb vagy több gyakorlással már könnyen lehet kajáltatni a hétvégi műfüves bajnokságban, ha ez lenne a cél.
Disclaimer: a különböző cselek rengeteg különböző néven léteznek, így mi most mindegyiknél azt a megnevezést használnánk, amit a videó készítője is.

A Puskás-csel


Ez az, amit talán egy magyarnak sem kell különösebben bemutatni. Jól begyakorolva az egyik leghatékonyabb mozdulat, amit ember focipályán előadhat. Megfelelő pillanatban alkalmazva a velünk szemben álló játékos számára lehetetlenség elérni a labdát, lövőcsellel összekombinálva pedig röhögve nézhetjük végig, ahogy a kolléga elszáll mellettünk, ahogy Öcsi is tette.

Roulette


Ezt a cselt sok játékos nevével összekötötték már, láthattuk többek között Maradonától, Michael Laudruptól, Poborskytól, és természetesen Zidane-tól. Felesleges azon vitatkozni, hogy ez kinek a csele, viszont a Zizou-videót sok szeretettel ajánljuk megtekintésre, lehet belőlük tanulni. Nehézsége a cselnek, hogy állásból nem igazán lehet végrehajtani, viszont szabadon lehet variálni a „húzások“ távolságával, hogy minél inkább megnehezítsük a védő dolgát.

Heel to heel


Szintén futás / labdavezetés közben érdemes alkalmazni, és azért tud nagy eredményes lenni, mert ha kellően magabiztosan hajtjuk végre, akkor a velünk szemben álló tényleg elhiszi, hogy meg akarunk állni. Ismert egy variánsa, amikor nem vissza kell sarkazni a labdát, hanem talppal hátrahúzni, ezzel még inkább azt imitálva, hogy stop lesz.

Nutmeg / Panna


A Nutmeg vagy Panna kifejezést szokták használni azokra a trükkökre, melyeknek egy kifejezetlen kellemetlen bebőrözés az eredménye. A variációs lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, mi most egy igen egyszerűt választottunk, amit álló helyzetből lehet indítani. Igen hasznos tud lenni akkor, amikor beragadunk a szélen egy védővel, aki ravasz rókaként figyeli, hogy vajon merre indulunk, és eszébe sem jut, hogy felé.

CR7


Valamilyen oknál fogva a készítő CR7-nek nevezte el ezt a mozdulatot, mi nem értjük, de ha már úgyis annyi bicikli-cselt előad az a drága Cristiano, akkor adjuk meg ezt neki. Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy fél mozdulattal hamarabb cselekszünk a bicikli csel esetében, és még a levegőben levő lábunkkal visszapattintjuk a labdát. Előre jeleznénk: ezt azért kell majd gyakorolni egy ideig, hogy hatásos is legyen.

Elastico


Na igen, a jó öreg Elastico. Könnyekkel teli szemekkel figyelhettük még pár éve, ahogy Ronaldo (nem, nem az, amelyik zselézi a haját) és Ronaldinho előadja ennek a cselnek különböző variánsait futva, állva, forogva. Sok időbe telik az elsajátítása, ahogy egyre jobban megy, a távolság is növelhető (mennyire toljuk ki oldalra a labdát), a haverok meg szépen rácsodálkoznak majd.

Delay Drag


Okos kis mozdulat, ami több helyzetben is jól alkalmazható, és mint ahogyan a videó mutatja, akár álló helyzetből is. A megfelelő kiinduló helyzeten múlik az egész sikeressége, de ha azt elsajátítjuk (támaszkodó láb a labdához közel pihen), akkor elkezhetünk több iránnyal is próbálkozni, miután nem csak oldalirányba lehet ezzel a trükkel megindulni.

Rabona


A Rabonával meg is érkeztünk az indokolatlanság területére. Bizonyosan mindenki már rengeteg videót és meccset látott, ahol ez a mozdulat előkerült, igazán a mai napig sem értjük, hogy miért. Kivitelezése kifejezetten nehézkes lehet, fájni fog az a támaszkodó láb, és valójában sokkal több energiát igényel a mozdulat, mint amennyire kifizetődő. Mindenesetre sok sikert hozzá, a Fake Rabonáról már beszélni sem akarunk.

Reverse Rainbow / Sombrero


Nos erről viszont már el tudjuk képzelni, hogy lehet hasznos, ha például két elvetemült támadó kergeti minket hátulról, vagy esetleg két védő üldöz minket, és nem a kapu felé tartunk. A videó elég jól elmagyarázza, hogy mik a nehézségek, érdemes odafigyelni rá, aztán kitartó gyakorlással elérni a tökéletes ívet, hogy ne legyen ideje az üldözőnek rájönni, hogy mi is történik vele éppen.

One-leg Rainbow


Nekünk ez a kedvencünk. Leginkább azért, mert kifejezetten nem könnyű, és ugye nem is látjuk, hogy mit csinálunk. Ez annak a cselnek (Rainbow) egy variánsa, amitől be kellett szarni, ha valaki meg tudta csinálni a grundon (átsarkazás a fej fölött). Na ha az már megy, akkor most fel van adva a lecke.

(fotó: ser-sevillista.blogspot.com, otrsportsonline.com)

Nézd meg a szerző kedvenc focis reklámjait!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.