Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lehet, hogy nem csapatjuk légdeszkával, és még soha nem vágtuk meg magunkat lézerkarddal, de azért elég sok jel utal arra, hogy tulajdonképpen már a jövőben élünk, csak a nagy rohanásban ezt elfelejtettük észrevenni.

Húsz évvel ezelőtt például még simán bezártak volna minket a Hárshegyre, ha előadjuk, hogy az emberek majd tenyérnyi méretű számítógépekkel a zsebükben fognak rohangálni, amiket ingyen adnak az előfizetés mellé. És ez még a könnyebben emészthető dolgok egyike.

1. Bionikus szemek

2015 van, és mindenki azon rinyál, hogy nincsen légdeszkánk, meg repülő autónk a garázsban, mi meg csak ülünk itt, és azon gondolkozunk, hogy jósolt-e bárki is akkora királyságot 2015-re, mint a bionikus szem. Tudod, ez az a transzplant, amelyikkel a látáskárosultak újra képesek önállóan közlekedni meg olvasni. És te tényleg egy csöves repülő deszka miatt aggódsz?

És amit eddig elmondtunk, az még semmi ahhoz képest, amire a bionikus szem hamarosan képes lesz: mit szólnál például a röntgenlátáshoz? Nem jó? Akkor olyan szemekhez, amelyekkel ötvenszeresre nagyíthatod a dolgokat? Vagy hé, olyan nem kéne ami a péntek esti parti legkínosabb pillanatait wifin keresztül egyből feltolja a Youtube-ra? Na jó, olyan talán tényleg nem kéne, de ezzel együtt is elég nehéz lesz megállni, hogy ne cseréld le a régi, vacak szemeidet egy high-tech szemgolyóra.

2. Robotjárművek

Bár a Google-nek, az Audinak, a Nissannak, a Volvónak és még vagy egy tucat más cégnek is van már robotautója, az önjáró kocsik egyelőre még nem a hétköznapi valóságunk részei úgy, mint a Barátok Közt vagy az adóbevallás (legalább is ha nem Nevadában élsz. Ha igen, akkor Hey, enjoy Player.hu!), de amikor néhány hónap múlva a 4-es metró vezető nélkül gördül ki a végállomásról, valószínűleg észre sem fogod venni, hogy aznap egy robot szállított téged a munkahelyedre. Egy robot. Mondj egy dolgot, ami királyabb ennél. (Na jó, egyet mi is tudunk, mondj kettőt).

3. Virtuális valóság

Lehet, hogy minden alkalommal, amikor párhuzamot vonunk a Mátrix és az Oculus Rift között, kicsit eltúlozzuk a dolgot, és lehet, hogy te azt gondolod, hogy ez csak a szokásos újságíró bullshit, de az igazság az, hogy egy olyan embernek, aki még soha nem találkozott a mai VR-technológiával gyakorlatilag lehetetlen túlzások nélkül átadni, hogy mire számítson, mert az egész annyira távol esik attól, amit eddig megtapasztalhattál, hogy nincs mihez hasonlítani.

De hagyjuk a francba az egész Oculus Riftet meg a virtuális szemüvegeket: csak abba gondolj bele, hogyan mutattad volna be a '70-es vagy akár a '80-as évek átlag Kovács Jánosának a World of Warcraftot vagy a GTA-t, és rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy már ma is vastagon benne vagyunk egy jó szaftos (és véres) sci-fiben.

4. Miniatűr számítógépek

Sokszor bele sem gondolunk, de ami még a '90-es években is komplett hülyeségnek tűnt, néhány év alatt olyan természetességgel valósult meg, hogy a legtöbben az egészből csak a közepesen irritáló Apple-hájpot látták. Bár az okostelefonok teljesítményét pontosan nem lehet összemérni egy asztali számítógépével, de legyen elég annyi, hogy az a kütyü, ami ott lapul a zsebedben, legyen akár egy harmincezer forintos vacak is, valószínűleg simán hazavágná teljesítményben azt a PC-t, amit tíztizenöt évvel ezelőtt használtál.

5. Minden ingyen van

Divat fikázni a reklámokat, de mit szóltál volna hozzá, ha tizenévesen ingyen kapod meg a kedvenc magazinodat vagy a legújabb játékokat és cserébe "csak" a hirdetéseket kell elviselned? Ma már a legnagyobb természetességgel olvasunk Indextől Vice-ig szinte bármit, anélkül, hogy egy percre is felmerülne bennünk, hogy fizetni kéne érte (az internet előfizetéssel a szolgáltatónak fizetsz az infrastruktúráért).

Ráadásul a trend terjedni látszik: a mikrotranzakciónak köszönhetően ingyen tolhatjuk a legmenőbb mobilos játékokat Real Racing 3-tól az Asphalt 8-ig, és talán észre sem vetted, de egy ideje már a YouTube-on is legálisan hallgatod a jogdíjas számok egy részét, a videómegosztó oldal ugyanis a videók előtt és az ablak alsó sávjában megjelenő hirdetésekből fizeti ki a jogdíjakat.

6. Internet - mindenhol

Az egy dolog, hogy az internet valószínűleg a legfontosabb technikai lépés a könyvnyomtatás (vagy mondjuk az írás) feltalálása óta, de legalább ilyen bámulatos, hogy lassacskán tényleg szinte mindenhol elérhető.

Ha nem érted, hogy ez mennyire sci-fi, akkor gondold végig, hogyan magyaráznád el egy öreg kínai ufónak, hogy mi az a láthatatlan izé, ami mindenhol jelen van, és gyakorlatilag végtelen tudással ruházza fel a használóját. Hát miféle sötét keresztény mágia már ez?

7. Önállóan gondolkodó gép

A tudósok az elmúlt ötven évben lelkesen végeztették el boldog-boldogtalan géppel a Turing-tesztet, amivel elvileg azt lehet megállapítani, hogy egy gép gondolkodik-e. Aztán addig-addig húzogatták az oroszlán bajszát, amíg egyszer csak az Eugene névre keresztelt mesterséges intelligencia átment a teszten, aztán most vakarhatják a fejüket, hogy előbb kellett volna eldönteni, hogy ez a teszt hülyeség, vagy a gépek tényleg átlépték azt a határt, amiről a sci-fi írók évtizedek óta álmodoznak.

8. Valós idejű fordítóprogram

Ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e olyan fordító program, amelyik végleg felszámolja a nyelvtanulás szükségességét, hanem hogy ki fogja előbb megcsinálni azt a verziót, amelyik már nem csak a turisták egyszerű kérdéseit képes tökéletesen fordítani, hanem egy valódi, összetett beszélgetés is lefolytatható a segítségével. Momentán úgy tűnik, hogy fejlettségben a Microsoft Skype Translatoránál van az előny, csak az ugye elég hülyén nézne ki, ha a kávézóban a veled szemben ülő francia lánnyal Skype-on beszélgetnél. Ezzel szemben itt a Google Translate, ami messze nem tökéletes, de a Góbi sivatag közepén is használható.

Egy nyelvész erre talán azt mondaná, hogy a nyelv annyira összetett dolog, hogy lehetetlen tökéletesen... de erre nincs is szükség, hiszen a többség eddig sem beszélte tökéletesen az idegen nyelveket (és még soha senkit nem dobtak ki azért egy londoni pubból sem, mert nem használta perfektül a Present Perfect Continuous-t).

9. Drónok

Minden nyomorult sci-fiben ott vannak, és nem telik sok időbe, amíg a valóságban is tele lesznek a városok utcái a repülő, zümmögő bizbaszokkal. Szokj hozzá a látványukhoz, mert ezek fogják neked kivinni a megrendelt árut, ezek fogják megmenteni az életedet, és ha valami rosszban sántikálsz, akkor ezek fogják keresztül húzni a számításaidat.

Ez persze még tényleg eléggé sci-fi, az viszont már tény, hogy a drónok itt vannak, néhány ezer forintért megvásárolhatod őket a boltban, a használatuk pedig lényegében egyáltalán nincsen szabályozva, így tulajdonképpen biztosra vehető, hogy ebből előbb-utóbb még problémák lesznek. Eddig gyakorlatilag csak a szerencsén múlt, hogy egy drón sem okozott komolyabb repülőgép-balesetet, a kamerával felszerelt változatok pedig még nagyon komoly személyiségi jogi pereket fognak előidézni.

10. Légdeszka

Mert hát dehogynem csapatjuk légdeszkával. Csak egyelőre nem teljesen úgy.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.