Tíz biztos jel, hogy a jövőben élünk

Lehet, hogy nem csapatjuk légdeszkával, és még soha nem vágtuk meg magunkat lézerkarddal, de azért elég sok jel utal arra, hogy tulajdonképpen már a jövőben élünk, csak a nagy rohanásban ezt elfelejtettük észrevenni.

Húsz évvel ezelőtt például még simán bezártak volna minket a Hárshegyre, ha előadjuk, hogy az emberek majd tenyérnyi méretű számítógépekkel a zsebükben fognak rohangálni, amiket ingyen adnak az előfizetés mellé. És ez még a könnyebben emészthető dolgok egyike.

1. Bionikus szemek

2015 van, és mindenki azon rinyál, hogy nincsen légdeszkánk, meg repülő autónk a garázsban, mi meg csak ülünk itt, és azon gondolkozunk, hogy jósolt-e bárki is akkora királyságot 2015-re, mint a bionikus szem. Tudod, ez az a transzplant, amelyikkel a látáskárosultak újra képesek önállóan közlekedni meg olvasni. És te tényleg egy csöves repülő deszka miatt aggódsz?

És amit eddig elmondtunk, az még semmi ahhoz képest, amire a bionikus szem hamarosan képes lesz: mit szólnál például a röntgenlátáshoz? Nem jó? Akkor olyan szemekhez, amelyekkel ötvenszeresre nagyíthatod a dolgokat? Vagy hé, olyan nem kéne ami a péntek esti parti legkínosabb pillanatait wifin keresztül egyből feltolja a Youtube-ra? Na jó, olyan talán tényleg nem kéne, de ezzel együtt is elég nehéz lesz megállni, hogy ne cseréld le a régi, vacak szemeidet egy high-tech szemgolyóra.

2. Robotjárművek

Bár a Google-nek, az Audinak, a Nissannak, a Volvónak és még vagy egy tucat más cégnek is van már robotautója, az önjáró kocsik egyelőre még nem a hétköznapi valóságunk részei úgy, mint a Barátok Közt vagy az adóbevallás (legalább is ha nem Nevadában élsz. Ha igen, akkor Hey, enjoy Player.hu!), de amikor néhány hónap múlva a 4-es metró vezető nélkül gördül ki a végállomásról, valószínűleg észre sem fogod venni, hogy aznap egy robot szállított téged a munkahelyedre. Egy robot. Mondj egy dolgot, ami királyabb ennél. (Na jó, egyet mi is tudunk, mondj kettőt).

3. Virtuális valóság

Lehet, hogy minden alkalommal, amikor párhuzamot vonunk a Mátrix és az Oculus Rift között, kicsit eltúlozzuk a dolgot, és lehet, hogy te azt gondolod, hogy ez csak a szokásos újságíró bullshit, de az igazság az, hogy egy olyan embernek, aki még soha nem találkozott a mai VR-technológiával gyakorlatilag lehetetlen túlzások nélkül átadni, hogy mire számítson, mert az egész annyira távol esik attól, amit eddig megtapasztalhattál, hogy nincs mihez hasonlítani.

De hagyjuk a francba az egész Oculus Riftet meg a virtuális szemüvegeket: csak abba gondolj bele, hogyan mutattad volna be a '70-es vagy akár a '80-as évek átlag Kovács Jánosának a World of Warcraftot vagy a GTA-t, és rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy már ma is vastagon benne vagyunk egy jó szaftos (és véres) sci-fiben.

4. Miniatűr számítógépek

Sokszor bele sem gondolunk, de ami még a '90-es években is komplett hülyeségnek tűnt, néhány év alatt olyan természetességgel valósult meg, hogy a legtöbben az egészből csak a közepesen irritáló Apple-hájpot látták. Bár az okostelefonok teljesítményét pontosan nem lehet összemérni egy asztali számítógépével, de legyen elég annyi, hogy az a kütyü, ami ott lapul a zsebedben, legyen akár egy harmincezer forintos vacak is, valószínűleg simán hazavágná teljesítményben azt a PC-t, amit tíztizenöt évvel ezelőtt használtál.

5. Minden ingyen van

Divat fikázni a reklámokat, de mit szóltál volna hozzá, ha tizenévesen ingyen kapod meg a kedvenc magazinodat vagy a legújabb játékokat és cserébe "csak" a hirdetéseket kell elviselned? Ma már a legnagyobb természetességgel olvasunk Indextől Vice-ig szinte bármit, anélkül, hogy egy percre is felmerülne bennünk, hogy fizetni kéne érte (az internet előfizetéssel a szolgáltatónak fizetsz az infrastruktúráért).

Ráadásul a trend terjedni látszik: a mikrotranzakciónak köszönhetően ingyen tolhatjuk a legmenőbb mobilos játékokat Real Racing 3-tól az Asphalt 8-ig, és talán észre sem vetted, de egy ideje már a YouTube-on is legálisan hallgatod a jogdíjas számok egy részét, a videómegosztó oldal ugyanis a videók előtt és az ablak alsó sávjában megjelenő hirdetésekből fizeti ki a jogdíjakat.

6. Internet - mindenhol

Az egy dolog, hogy az internet valószínűleg a legfontosabb technikai lépés a könyvnyomtatás (vagy mondjuk az írás) feltalálása óta, de legalább ilyen bámulatos, hogy lassacskán tényleg szinte mindenhol elérhető.

Ha nem érted, hogy ez mennyire sci-fi, akkor gondold végig, hogyan magyaráznád el egy öreg kínai ufónak, hogy mi az a láthatatlan izé, ami mindenhol jelen van, és gyakorlatilag végtelen tudással ruházza fel a használóját. Hát miféle sötét keresztény mágia már ez?

7. Önállóan gondolkodó gép

A tudósok az elmúlt ötven évben lelkesen végeztették el boldog-boldogtalan géppel a Turing-tesztet, amivel elvileg azt lehet megállapítani, hogy egy gép gondolkodik-e. Aztán addig-addig húzogatták az oroszlán bajszát, amíg egyszer csak az Eugene névre keresztelt mesterséges intelligencia átment a teszten, aztán most vakarhatják a fejüket, hogy előbb kellett volna eldönteni, hogy ez a teszt hülyeség, vagy a gépek tényleg átlépték azt a határt, amiről a sci-fi írók évtizedek óta álmodoznak.

8. Valós idejű fordítóprogram

Ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e olyan fordító program, amelyik végleg felszámolja a nyelvtanulás szükségességét, hanem hogy ki fogja előbb megcsinálni azt a verziót, amelyik már nem csak a turisták egyszerű kérdéseit képes tökéletesen fordítani, hanem egy valódi, összetett beszélgetés is lefolytatható a segítségével. Momentán úgy tűnik, hogy fejlettségben a Microsoft Skype Translatoránál van az előny, csak az ugye elég hülyén nézne ki, ha a kávézóban a veled szemben ülő francia lánnyal Skype-on beszélgetnél. Ezzel szemben itt a Google Translate, ami messze nem tökéletes, de a Góbi sivatag közepén is használható.

Egy nyelvész erre talán azt mondaná, hogy a nyelv annyira összetett dolog, hogy lehetetlen tökéletesen... de erre nincs is szükség, hiszen a többség eddig sem beszélte tökéletesen az idegen nyelveket (és még soha senkit nem dobtak ki azért egy londoni pubból sem, mert nem használta perfektül a Present Perfect Continuous-t).

9. Drónok

Minden nyomorult sci-fiben ott vannak, és nem telik sok időbe, amíg a valóságban is tele lesznek a városok utcái a repülő, zümmögő bizbaszokkal. Szokj hozzá a látványukhoz, mert ezek fogják neked kivinni a megrendelt árut, ezek fogják megmenteni az életedet, és ha valami rosszban sántikálsz, akkor ezek fogják keresztül húzni a számításaidat.

Ez persze még tényleg eléggé sci-fi, az viszont már tény, hogy a drónok itt vannak, néhány ezer forintért megvásárolhatod őket a boltban, a használatuk pedig lényegében egyáltalán nincsen szabályozva, így tulajdonképpen biztosra vehető, hogy ebből előbb-utóbb még problémák lesznek. Eddig gyakorlatilag csak a szerencsén múlt, hogy egy drón sem okozott komolyabb repülőgép-balesetet, a kamerával felszerelt változatok pedig még nagyon komoly személyiségi jogi pereket fognak előidézni.

10. Légdeszka

Mert hát dehogynem csapatjuk légdeszkával. Csak egyelőre nem teljesen úgy.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon