A kutatók szerint ez döntő jelentőségű esemény lehetett.

Fosszilis (ősi) galaxist fedeztek fel tudósok a Tejútrendszer mélyén – a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) égboltfelmérési program APOGEE tudományos projektjének adatait elemezve –, ami a kutatók feltételezése szerint tízmilliárd évvel ezelőtt összeütközött a galaxisunkkal, amikor az még nagyon fiatal volt. A csillagászoktól a Héraklész nevet kapta a görög mitológia halhatatlanná vált hőséről.

Fotó: Danny Horta-Darrington (Liverpool John Moores University), NASA/JPL-Caltech, and the SDSS

A Héraklész maradványai – gázok és csillagok – felelősek a Tejútrendszer gömb alakú halójának egyharmadáért, ennek ellenére mégsem észlelték korábban. Ahhoz ugyanis, hogy megtaláljanak egy ilyen fosszilis galaxist, több tízezernyi csillag részletes kémiai összetételét és mozgását kellett megfigyelniük a kutatóknak, ami – ahogy a liverpooli John Moores Egyetem (LJMU) munkatársa, a kutatás résztvevője, Ricardo Schiavon mondja –

„különösen a Tejútrendszer középpontjában lévő csillagok esetében nehéz, mivel ezeket csillagközi porfelhő takarja el. Az APOGEE segítségével átláthatunk a porfelhőn és mélyebbre látunk a Tejútrendszer szívében, mint valaha”.

Az APOGEE a csillagok spektrumát közeli infravörös fényben méri látható fény helyett, utóbbit ugyanis elhomályosítja a por. Működése elmúlt tíz évében az APOGEE több mint félmillió csillag spektrumát mérte fel a Tejútrendszerben.

Ez azt sugallja, hogy galaxisunk szokatlan, mivel a legtöbb hasonló tömegű, spirális galaxisnak jóval nyugodalmasabb volt a kezdeti időszaka.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.