Idén sem fogunk unatkozni: jön az új konzolgeneráció, az Apple és a Samsung pedig új telefonnal jelentkezik. Hét kütyü, amire érdemes lesz odafigyelni.

  1. 7 / 7

    iPhone 5S

    Az iPhone következő modellfrissítése várhatóan június környékén érkezik meg a boltokba, és  az eddig kiszivárgott pletykák alapján az Apple megint egy nagy dobással próbálja egy lépéssel megelőzni a sarkában lihegő riválisokat. A hírek szerint az új iPhone két különböző méretű kijelzővel érkezik, az egyik biztosan nagyobb lesz a jelenlegi telefon négycolos képernyőjénél (a találgatások 4,8 colos kijelzőt említenek). A nagyobb kijelzőhöz jobb felbontás is jár: hogy megtartsák az iPhone védjegyének számító tűéles képet, a telefon kijelzője 1280x2272 képpontos felbontású lesz. A telefon új grafikus megjelenítőt is kaphat, amit az iPad A6X processzorából vehetnek át. Emellett elképzelhető, hogy az 5S NFC támogatással és az eddigieknél nagyobb akkumulátorral érkezik, valamint 128 GB-os tárhellyel is elérhető lesz.

    Színekben is megújul iPhone: az eddig csak fekete és fehér színekben kapható telefont az iPod Touch-hoz hasonlóan többféle árnyalatban is kínálják majd. A hírek szerint az Apple az iPhone 5S mellett az iOS 7 tesztelését is megkezdte nemrég, ezért elképzelhető, hogy az Apple új operációs rendszere is az okostelefonon debütál majd.

    (Fotó: nowhereelse.fr)

  2. 6 / 7

    Samsung Galaxy S4

    Ha már az Apple sarkában lihegő riválisokról volt szó, ne feledkezzünk el a Samsung csúcskészülékének legújabb verziójáról sem. A Samsungnak a Galaxy S3-mal 2012 őszén egyszer már sikerült megelőzni eladásokban az iPhone 4S-t, és az új telefonnal megint jó esélyük van rá, hogy ideiglenesen letaszítsák a trónról az Apple-t.  Ahogy lenni szokott, a készülékről egyelőre csak pletykák keringenek, eszerint az új Galaxy 2GHz-es négymagos processzort, 2 GB RAM-ot és 13 megapixeles kamerát kap, de miután a Samsung a CES-en már bemutatta az első hajlítható kijelzős telefonjának prototípusát, az is lehetséges, hogy a készülék 5,5 inches hajlítható kijelzőt kap. Az S4 megjelenése április környékén várható.

  3. 5 / 7

    PlayStation 4

    A Sony Orbis projektnéven futó következő generációs konzoljáról az utolsó hír, hogy már február 20-án bemutathatják a közönségnek, bár a korábbi hírek még májusi időpontról szóltak. Az Examiner értesülései szerint a gépbe egy négymagos, 3,2 GHz-es AMD x86-os processzor és két- vagy négygigás  GDDR5 memória kerül, a grafikus gyorsítást pedig a CPU-ba integrált AMD Ati Radeon 8000-es GPU biztosítja. Bár a korai pletykák arról szóltak, hogy a gép Blu-Ray lemezek helyett felhőszolgáltatást használhat, ezt a Sony később cáfolta.

    (A kép illusztráció.)

  4. 4 / 7

    Xbox 720

    A Playstation bemutatójának előrehozására valószínűleg azért volt szükség, hogy megelőzzék a nagy konkurens Xbox debütálását, amire várhatóan a június 11-én kezdődő E3-on kerül sor. A Durango kódnévvel ellátott új Xboxról szintén semmi biztosat nem lehet tudni, de az Examiner belsős forrásokra hivatkozva szinte minden részletet közöl a gépről. Az Xbox 720-nak eszerint nyolcmagos, 1,6 GHz-es AMD x86 procija lesz, ami a több processzormag ellenére valamivel gyengébb a PlayStation CPU-jánál, a GPU pedig szintén AMD 8000-es, de nincs a CPU-ba integrálva.

    A Microsoft konzolja a PS memóriájánál lassabb DDR3-as memóriát kapja, viszont rögtön 8 GB-ot, így a két konzol hardverben nagyjából hasonló erősségűnek nevezhető. Az Xbox-ban szintén blu-ray lejátszó pörgeti majd a korongokat, a PS 4-hez képest pedig a virtuális szemüvegekkel is működő, konzolba integrált mozgásérzékelős Kinect teheti vonzóvá a gépet.

    A PlayStation 4 és az Xbox 720 megjelenése október–november tájékán esedékes, áruk várhatóan 350–400 dollárról (78–90 ezer forint) indulhat.

    (A kép illusztráció.)

  5. 3 / 7

    Project Glass

    A Google forradalmi, a telefon kijelzőjét helyettesítő szemüvegéről már fél évvel ezelőtt is azt rebesgették, hogy inkább csak 2014-ben várható a megjelenése, ennek ellenére nem elképzelhetetlen, hogy már 2013 végén kezünkben, vagyis fejünkön tarthatjuk majd.

    A Project Glass nagyon leegyszerűsítve nem más, mint egy szemüvegbe épített okostelefon, amely képernyőnek a szemüveg lencséjét (azaz a lencse helyén elhelyezett kijelzőt) használja. A kiterjesztett valóságnak nevezett rendszer lehetővé teszi, hogy a monitor mindig kéznél legyen, miközben az átlátszó üvegnek köszönhetően a külvilágról sem kell lemondanod. A készülék használatáról már egy látványos promóvideó is készült:

    Az okostelefon szemüvegbe integrálása sok kihívást okoz a fejlesztőknek, mert ahhoz, hogy használható legyen, tökéletes hangvezérlésre van szükség, emellett pedig másfajta technikák (pl. szemmozgás érzékelése) bevezetését is szükségessé teszi. A Project Glass bolti áráról természetesen még semmit sem lehet tudni, de a fejlesztői verzió 1500 dolláros árából annyi azért kikövetkeztethető, hogy nem az ára miatt akar majd mindenki venni egyet, ha végre megjelenik.

  6. 2 / 7

    Apple iTV

    Az Apple tévéjéről lassan egy éve hallani pletykákat, a számítástechnikával foglalkozó oldalak pedig szinte naponta belengetik a várható megjelenést, ennek ellenére hivatalosan máig sem lehet semmit tudni az iTV-ről. A tévébe minden bizonnyal integrálják az Apple Siri nevű virtuális asszisztensét, emellett iCloud támogatással is ellátják, és természetesen kompatibilis lesz a többi Apple termékkel. Az okostévékben szokásos cuccok (kamera, wifi-kapcsolat) is minden bizonnyal megjelennek a tévében, amit a legújabb hírek szerint 2013 közepe táján dobnak piacra.

    (Kép: Guilherme Martins Schasiepen)

  7. 1 / 7

    Oculus Rift virtuális szemüveg

    A virtuális szemüveg kifejezésre a legtöbben már csak lemondóan legyintenek, hiszen az ötletből mindeddig csak használhatatlan és/vagy rendkívül kényelmetlen megoldások születtek. Az Oculus Rift fejlesztői 110 fokos látószöget ígérnek teljes 3D-s élménnyel nyakon öntve, és némi bizakodásra ad okot, hogy a fejlesztésében olyan nevek segítettek, mint a Doom és Quake játékok atyja, John Carmak. A sisakra hasonlító virtuális szemüveg egyelőre csak PC-kkel kompatibilis, amit később a konzolokkal és Ouyával is használható szemüveg követhet. A fejlesztői verziót áprilisban kezdik szétküldeni, így egyelőre csak két játék elérhető a rendszerre (Doom 3 BFG Edition, Hawken), aminek ára állítólag 300 dollár alatt lesz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Összedőlt egy 2,5 kilométeres baltimore-i híd, miután nekiment egy konténerszállító hajó

A középkategória csúcsa – kipróbáltuk a Redmi Note 13 Pro+ 5G-t

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés