Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2014 különösen érdekes lesz technológiai szempontból: több fronton támad az Apple, jönnek az okosórák, és talán végre azt is megtudjuk, milyen az a kiterjesztett valóság. Mutatunk nyolc kütyüt, amely megkerülhetetlen lesz az idén.

 1. 8/8


  iPhone 6

  Nagyon valószínű, hogy a soron következő iPhone bemutatójára legalább szeptemberig várunk kell, ez pedig jó táptalajt biztosít a vadabbnál vadabb pletykák terjedésének: hatcolos kijelző, nyomásérzékeny kijelző, hajlított kijelző, szupervékony kialakítás (iPhone Air), szemmozgás-követő technológia – hogy csak a legdurvább pletykák közül említsünk néhányat.

  Ha ezek nem is valósulnak meg, az biztos, hogy az Apple-nek rendesen bele kell húznia ahhoz, hogy újra az övék legyen a legjobb okostelefon a piacon, így egy erősebb, négymagos A8-as proci megjelenése, több RAM, nagyobb (sőt, kétféle!) kijelző, az NFC-szabvány megjelenése, erősebb akksi és nagyobb háttértár (128 GB) mindenképpen várható az iPhone 6-ban, de a továbbfejlesztett Siri és az arcfelismerő funkció sem tűnik teljesen halva született ötletnek.

  (A kép természetesen csak illusztráció, de nekünk eléggé adja.)

 2. 7/8

  Samsung Galaxy S5

  Lesz mit lesni a februári Mobile World Congressen, hiszen a hírek szerint a dél-koreai gyártó a szokottnál korábban lerántja a leplet az új csúcsmodelljéről, amely többek között 5,25 colos kijelzővel, 2560x1440-es QHD felbontással és elképesztő, 560 ppi-s pixelsűrűséggel kábítja el a csúcstechnikára éhező közönséget. A proci a realistábbak szerint 2,5 GHz-es, négymagos Snapdragon 800, az optimistábbak szerint pedig Snapdragon 805 lehet, és az is előfordulhat, hogy lesz a Samsung új, 64-bites Exynos lapkakészletével szerelt verzió is.

  Amit biztosan tudunk: 3 GB RAM, 16 megapixeles kamera, a legújabb, 4.4-es Android és a Samsung Galaxyk történetében először teljes egészében fémből készült burkolat. A dél-koreai cég egyik képviselője szerint a dizájnban is komoly változások várhatóak, így végre búcsút inthetünk az előző két generáció sokak által kritizált "szappantartó" formájának. A retinaszkennerről és a víz- és porálló burkolatról szóló pletykákat viszont egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni.

  (A kép illusztráció.)

 3. 6/8

  Google Glass

  A Google kiterjesztett valóság-szemüvegéről nagyjából ugyanannyit tudunk, mint tavaly ilyenkor: valószínűleg még idén megjelenik, de hogy pontosan mikor, mennyiért és konkrétan mit vehetünk meg, az egyelőre mind homályos.

  A kaliforniai cég az elmúlt időben a szemüveg használhatóságát fejlesztette, így például a gesztusirányítás jegyében már egyszerűen kacsintással is tudunk fotókat lőni, de nem lepődnénk meg rajta, ha a felhasználóknak szánt változat bemutatása előtt a mostani verzióban található öt megapixeles kamerát, az 1,2 GHz-es, kétmagos procit, a 682 GB RAM-ot és a mindössze 640x360 pixeles megjelenítőt is lecserélnék valami jobbra, valamint a kizárólag wifis kapcsolat mellett minimum a 3G-szabvány megjelenésére is szükség lenne.

  A végleges változatban egyébként a pletykák szerint már egy, a hagyományos szemüveglencsékhez hasonló megjelenítő lesz, de az is elképzelhető, hogy ez a technológia majd csak a Google Glass 2-ben fog bemutatkozni.

 4. 5/8

  Oculus Rift

  Az idei év legnagyobb szenzációja lesz, ha megjelenik, de az általunk is tesztelt, a videojátékokat alapjaiban megváltoztató virtuális szemüvegről eddig csak annyit tudunk biztosan, hogy a Crystal Cove névre keresztelt következő fejlesztői változat valamikor tavasztól lesz megvásárolható (igaz, nem csak fejlesztőknek, hanem bárki számára).

  Van okunk várni, hiszen a múlt héten rendezett CES elektronikai kiállítás fődíját is begyűjtő Oculus Rift Crystal Cove a hírek szerint minden képzeletet felülmúl: nem elég, hogy az általunk is tesztelt első fejlesztői változatban található 720p-s panelt egy sokkal szebb látványt biztosító 1080p-s kijelzőre cserélték, de sikerült kiküszöbölni az úgynevezett blur motiont is, vagyis gyors mozgásoknál már nem mosódik el a kép, így a Crystal Cove-nál már nem kell számolni a mozgásbetegséggel sem, ami eddig jelentősen csökkentette a felhasználói élményt. Az új szemüveg emellett vezeték nélküli technológiát is kapott, és teljes mozgásérzékelést, vagyis a tárgyakhoz közel hajolva azokat valóban közelebbről látjuk.

  A 2014 végén vagy 2015 elején megjelenő felhasználói verzió valószínűleg már 4K-s felbontással érkezik, és a fejlesztők ígéretei szerint akár 300 dollárnál is olcsóbb lehet – ennek van is értelme, hiszen az Oculus hosszú távon valószínűleg inkább a nemrég beindított Oculus Share terjesztői hálózatból próbálja meg kitermelni a profitot.

 5. 4/8

  iWatch

  2014 igazi vízválasztó lesz az okosórák szempontjából, hiszen bár a Samsung, a Sony, a Qualcomm és a Pebble már tavaly bemutatta az első kütyüket, igazából csak idén fog kiderülni, hogy van-e létjogosultsága az új technológiának.

  Az új szegmens felfutásában hatalmas szerepe lehet az Apple-nek: eddig taktikusan kivártak, de minden jel arra utal, hogy idén végre bemutatják a saját okosórájukat – egyes források szerint erre az iPhone 6 bemutatásával egy időben kerülhet sor. Az órából állítólag külön férfi- és női változat is készül 1,3 valamint 1,63 colos hajlított AMOLED kijelzővel és 320x320-as felbontással, de a részletekről, például arról, hogyan igazítják rá az iOS-t a mini kijelzőre, egyelőre semmit sem árultak el.

  Az Apple-fanoknak ugyanakkor rossz hír, hogy állítólag az óra keretének gyártásával komoly gondok vannak, így még az sem biztos, hogy idén kézbe vehetjük az Apple kütyüjét.

  (A kép illusztráció.)

 6. 3/8

  iPad Pro

  Az iWatchnál sokkal kézzelfoghatóbb az iPad Pro érkezése, amellyel az Apple szintén egy viszonylag új szegmensben vetheti meg a lábát, ami nem más, mint a hibrid tabletek piaca. Bár a hatalmas, 12,9 colos kijelzővel érkező iPadről még kevés konkrétum szivárgott ki, a táblagépként és notebookként is használható gépek népszerűségének növekedése, és a valószínűtlenül nagy kijelző együtt arra engednek következtetni, hogy az Apple egy fizikai billentyűzettel is ellátott iPad kiadásán dolgozik.

  A hírek szerint az iPad Pro kezdetben 2K-s, később pedig 4K-s felbontással érkezhet, lesz benne szemmozgáskövető-technológia, és feltehetőleg az iOS-en is komoly változtatásokat kell eszközölni, hogy egy ekkora méretű táblagépen is használható legyen. A bemutatóra legkésőbb az Apple szokásos őszi tabletgeneráció-frissítése alkalmával kerülhet sor, de merészebb elképzelések szerint az új táblagép akár már tavasszal bemutatkozhat.

  (A kép illusztráció.)

 7. 2/8

  HTC M8

  A HTC One utódjaként érkező M8-ról szóló első hírek a frászt hozták a felhasználókra: négy megapixeles UltraPixel kamerát, 1080p-s felbontást és 2 GB RAM-ot emlegettek, amellyel a tajvani gyártónak sokak szerint esélye sem lenne a Samsunggal szemben. Időközben kiderült, hogy a kamera inkább hat–nyolc megapixeles lesz, forradalmi újításként pedig cserélhető lencsét kap, amellyel sokkal inkább a fényviszonyoknak megfelelő képeket tudunk majd lőni.

  A Snapdragon 800-as chipkészlet, a 2 GB RAM, az ötcolos kijelző és az 1080p-s felbontás valóban eléggé átlagosnak tűnik a mai telókhoz képest, de mivel a HTC az értelmetlen funkciók és a számháborúzás helyett mindig is a lehető leghasználhatóbb telefonok gyártására törekedett, így nincs kétségünk afelől, hogy az M8-ban is mindenből pontosan annyi lesz, amennyi kell. Se több, se kevesebb.

  (A kép illusztráció.)

 8. 1/8

  Valve Steam Machines

  Hogy forradalom vagy egy teljesen elhibázott koncepció, csak az idő fogja eldönteni, mindenesetre az biztos, hogy a Valve előre konfigurált, Linux-alapú, kifejezetten játékosoknak megalkotott PC-i az egyik legizgalmasabb dolog, ami az elmúlt időszakban a videojáték-iparban történt.

  A Valve nyilván abban reménykedik, hogy a Steam-hálózat 65 millió felhasználja örömmel fogadja majd a több gyártó által megálmodott gépeket, amelyek között találunk 1500 dolláros erőművet és az Xbox One szintjét hozó, 500 dolláros konfigurációt is. A SteamOS operációs rendszerrel és egyedi kontrollerrel érkező gépeknek kétségkívül nagy előnye, hogy a Steamen kapható több ezer játék mind garantáltan akadásmentes fut rajtuk, ráadásul a Valve köztudottan jó kapcsolatot ápol az Oculus-csapattal és már dolgoznak a saját virtuális szemüvegükön is, így a játékosoknak egy okuk már biztosan lesz, hogy a konzoloktól visszatérjenek a jó öreg PC-khez.

  Inkább a mozi? Akkor mutatjuk az év negyven legjobban várt filmjét!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.