Erre a hírre tuti fel fogod kapni a fejedet: egy olasz orvos arra készül, hogy valakinek lekapja a fejét, aztán visszarakja egy másik testre.

Mi rögtön tudnánk is mondani néhány nevet, akiknek érdemes lenne feliratkozniuk a várólistára, de nem akarunk személyeskedni.

A beavatkozás egyébként sem pofára megy: az első fejátültetett egy orosz informatikus, Valerij Szpiridonov lesz, aki egy igen ritka betegségben, a Werdnig-Hoffmann kórban szenved. Ez a gerincvelői izomsorvadás egyik fajtája, ami miatt Szpiridonov gyakorlatilag már csak a fejét tudja mozgatni, és mivel néhány éven belül valószínűleg halott lenne, így igazából nem sok veszíteni valója volt, amikor elvállalta a kísérleti alany szerepét Sergio Canavero példátlan orvosi kísérletében.

Valerij Szpiridonov

A műtétre egyébként a tervek szerint 2017 decemberében kerül sor, így ha sikeres lesz, akkor Szpiridonov elmondhatja magáról, hogy olyan karácsonyi ajándékot kapott, amilyet még soha senki.

Ahogy az eddigiekből kiderült, a beavatkozást inkább kéne testátültetésnek hívni, hiszen a betegnek éppen a feje marad meg, és a teste többi részét cserélik le egy olyan elhunyt emberére, aki beleegyezik abba, hogy a testét orvosi célokra használják fel a halála után.

Sergio Canavero

Mivel fejtranszplantációval korábban még soha senki nem próbálkozott, így a műtét végkimenetele nagyon bizonytalan, azt például az orvosok sem tudják, hogy más szervekhez hasonlóan az új test nem fogja-e "kilökni" a fejet, vagy hogy a gerincvelő megfelelően fog-e működni a beavatkozás után, az viszont egészen biztos, hogy így vagy úgy, de Canavero ezzel örökre beírja magát az orvostudomány történetébe.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Felvételen, ahogy egy galaxis elszívja egy másik galaxis anyagát

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés