Idén volt már eddig három szuperholdunk – mondjuk egyik se közelítette meg azt a tavalyit –, de ha eddig lemaradtál volna mindről, vagy pusztán telhetetlen vagy, akkor bizony ma este jó lesz résen lenned. Ez lesz ugyanis 2017-ben az utolsó.

A szuperhold egyáltalán nem tekinthető ritka természeti jelenségnek, általában évente előfordul, hogy a földközelpont és a teliholdfázis egybeesik, azonban a legtöbb esetben alig lehet szabad szemmel kiszúrni azt, hogy az aktuális telihold fényesebb a kelleténél. Azonban 2017 negyedik szuperholdja lesz az első olyan, amely szabad szemmel is látható – ez főként annak tudható be, hogy az első háromra újholdkor került sor, azaz akkor, amikor a Hold a bolygónk és a Nap között volt épp.

Ezúttal azonban változik a helyzet, így 7%-al nagyobbnak, valamint 16%-al fényesebbnek tűnik majd, mint egy szokásos teliholdkor. Így lényegében ez lesz 2017 leglátványosabb szuperholdja.

Tavalyi szuperhold Nagykanizsánál

Holdkelte Budapesten 16:14-kor lesz, holdnyugta pedig reggel 6:25-kor. A jelenség a leginkább napnyugta után figyelhető majd meg, ekkor tűnik ugyanis a Hold majd a legnagyobbnak.

És bár szabad szemmel is látható lesz, akinek van teleszkópja vagy teleobjektívje, az bevetheti, hogy jobban láthatók legyenek az égitest felszíni részletei. S ha kicsit nosztalgiáznál, hogy milyen is volt az évszázad egyik leglátványosabb szuperholdja, akkor íme:

Mutatjuk a leglátványosabb fotókat az évszázad eddigi legütősebb szuperholdjáról

A szuperhold nemcsak Budapesten, hanem Isztambulban, Sydneyben, New Yorkban és Londonban is csodálatos volt.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Felvételen, ahogy egy galaxis elszívja egy másik galaxis anyagát

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés