Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Felfedezték az egyik távoli csillag, a 2545 fényévre lévő Kepler–90 nyolcadik bolygóját, ezzel pedig a rendszer planétáinak száma nyolcra nőtt, ami annyi, mint a Naprendszerünké. Legalábbis mióta a Plutót kisbolygóvá fokozták.

A Kepler–90 így a Naprendszeren kívül a legtöbb bolygóval rendelkező csillag, amit valaha felfedeztek. De még mindig nem ez az, ami igazán különlegessé teszi a felfedezést – hanem az, hogy a keresőóriás mérnökei a mesterséges intelligencia (MI) gépi tanulás elnevezésű programját használták a Naprendszeren kívüli bolygók felkutatására. Igen, Kopernikusz vagy Kepler valószínűleg elképedt volna attól, hogy miként fedeznek fel bolygókat a 21. században. Mondjuk mi már egy ideje próbálunk hozzászokni a gondolathoz, hogy az MI alapjaiban változtatja majd meg a világunkat:

A csillag csak kicsit forróbb és nagyobb a Napnál távol, és a Földtől 2545 fényévre található, ám bolygórendszere a Naprendszeréhez hasonló elrendezést mutat.

– magyarázta Andrew Vanderburg, az austini Texasi Egyetem kutatója, a nyolcadik bolygó egyik felfedezője.

A Kepler–90 és a Naprendszer között sok a hasonlóság. Balról jobbra a 3. égitest az újonnan felfedezett bolygó, a Kepler–90i

A Kepler–90 bolygói annyira közel keringenek egymáshoz, hogy a legkülső planéta ugyanolyan távolságra van a csillagától, mint a Föld a Naptól. Mivel az új bolygó, amelyet Kepler–90i-nek neveztek el, a rendszeren belül sokkal beljebb kering központi csillagához – 14,4 nap alatt kerüli meg azt –, felszínén perzselő forróság uralkodik, nagyjából 425 Celsius-fok, mint a Vénuszon. A mesterséges intelligencia segítségével egyébként fedeztek fel már korábban Föld nagyságú bolygót, az 1100 fényév távolságra lévő Kepler 80g-t.

És ha már a 425 Celsius-fokos, perzselő hőmérsékletnél tartunk, akkor nem is kell továbbmennünk a szomszédnál:

(forrás: BBC, Phys, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.