300 millió kilométerről érkeznek a Földre 4,6 milliárd éves kőzetminták
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

A Ryugu aszteroidáról mintát hozó Hajabusza-2 japán űrszonda nagyjából egy éve hagyta el a Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő égitestet, és várhatóan december 6-án jut el a Földhöz. Az űrszonda mintegy 220 ezer kilométernyi távolságból dobja majd le az értékes szállítmányt tartalmazó kapszuláját Ausztrália déli, egy távoli, ritkán lakott régiójába. Ez hatalmas kihívást jelent a repülésirányítók számára.

A hőpajzzsal védett kapszula tűzgolyóvá válik, amikor belép a Föld légkörébe 200 kilométer magasságban. Mintegy 10 kilométerrel a felszín felett nyílik ki az ejtőernyője, hogy felkészüljön a landolásra, miközben jeleket továbbít helyzete meghatározásához.

A Jaxa műholdakat, radarokat, drónokat és helikoptereket készít elő a kapszula megtalálásához. Ezek nélkül a mindössze 40 centiméter átmérőjű serpenyőre hasonlító kapszula megkeresése rendkívül nehéz lenne.

A Hajabusza-2 számára ezzel nem ér véget missziója. Miután ledobta a kapszulát, visszatér az űrbe, hogy útnak induljon egy másik kicsi, távoli aszteroida, a 1998KY26 felé. Útja tíz éven át fog tartani.

A minták értékes adatokat tartalmaznak

Különösen az aszteroida felszíne alól származók, mivel ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai. A Hajabusza-2 misszió projektvezetője, Josikava Makoto szerint a kutatókat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

Eközben...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.