Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ez majd' tizenötszöröse az előzetesen becsült összegnek.

Május 29-én egy Norilszk városától pár kilométerre lévő hőerőműből 21 163 köbméter dízelolaj ömlött a sarkvidéki Ambarnaja folyóba. A helyzet rettentően szomorú, mert hiába sikerül megtisztítani az érintett területeket az olajszennyeződéstől, azoknak már így is több évtizedre lesz szükségük, hogy kiheverjék ezt az ökotragédiát.

Az orosz környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) pedig elmondta, hogy az anyagiakat tekintve mekkora környezeti kárt okozott az olajszennyezés:

Még június elején Vlagyimir Potanyin, a balesetet okozó Nornickel elnöke bejelentette, hogy a bányavállalat állja majd a súlyos olajbaleset utáni környezetmentési munkálatok költségeit, és kész kifizetni a történtek miatt kiszabandó bírságot is – akkor a mentés költségeit mintegy 10 milliárd rubelre becsülte, ez az összeg annak majd' a tizenötszöröse.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki. Az okozott kár és a kiszabott bírságok összege annak az ügynek az esetében meghaladta az 5 milliárd dollárt.

Eközben...

(Forrás: MTI, fotó: ESA)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.