82 milliárd euróból lehet egész Európának gyors internete
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A legfrissebb jelentések szerint az eredetileg becsültnél jóval olcsóbban modernizálható az európai broadband hálózat.

Az Európai Bizottság által a közelmúltban elfogadott Digitális Menetrend projekt egyik alappillére, hogy a következő években az összes európai otthonban elérhető legyen minimum 30 Mbit/s letöltési sebességű hálózat. Bár a városokban már ma is könnyen igényelhető ilyen vagy ennél is gyorsabb net, vidéken komoly fejlesztéseket kell majd végrehajtani a cél elérése érdekében.

Az eddigi becslések arról szóltak, hogy mindez mintegy 270 milliárd euróba kerül majd, ezzel szemben egy most megjelent tanulmány szerint az összeg töredékéből megvalósítható a projekt. A broadbandre szakosodott Point Topic által készített jelentésből kiderül, hogy a modernizálás akár 82 milliárd euróból is kivitelezhető.

A Point Topic szerint remek kiindulási alapot jelent, hogy 2011 végén az európai otthonoknak már több mint felében elérhetők voltak a minimum 30 Mbit/s-os vezetékes broadband szolgáltatások. A szakértők úgy vélik, komoly összegek spórolhatók meg azzal, hogy nem feltétlenül kell mindenhol optikai technológiát (FTHH) használni, hiszen a cél eléréséhez tökéletesen megfelel a kábeltelevíziós (Docsis 3), illetve telefonvonalas (VDSL) hálózat is.

A 82 milliárd euró nagy része, mintegy 52 milliárd euró a vidéki fejlesztésekre megy majd el, míg az agglomerációs, illetve városi beruházások ára 22, illetve 8 milliárd euró lesz. A Point Topic szerint a 82 milliárd eurós költség jelentős részét ilyen vagy olyan formában az európai adófizetők állják majd.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.