90 évesen a valóságban is feljutott az űrbe Kirk kapitány

A USS Enterprise-t New Shepardre cserélve William Shatner a legidősebb ember lett, aki valaha űrrepülésen vett részt.

90 évesen sikeres űrutazást tett szerdán a Star Trek sci-fi-tévésorozat Kirk kapitánya, William Shatner, aki – negyed magával* – a Blue Origin űripari cég teljesen automata New Shepard nevű űrhajójával a Földtől 105 kilométeres magasságba jutott fel (így átlépte a világűr határát jelölő, nagyjából 100 kilométer magasságban lévő Kármán-vonalat) – ezzel Kirk kapitány nemcsak először járt az űrben a való életben, de egyből ő lett a legidősebb ember, aki valaha űrrepülésen vett részt.

* A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kapott.

Az űrutazás egyébként alig több mint 10 percig tartott, az űrturisták 3-4 percig tapasztalhatták meg a súlytalanságot, hogy aztán a kapszula ejtőernyők segítségével térhessen vissza a texasi sivatagba. Shatnert  a Blue Origin tulajdonosa, a milliárdos Jeff Bezos köszöntötte:

Egyébként...

Eközben...

(Forrás: Blue Origin, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.