Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Disney már azelőtt is meghatározó piaci szereplő volt, mielőtt megvásárolta volna a Pixart, a Marvelt vagy a Lucasfilmet, most pedig, miután bekebelezte a Foxot is, már akkorára nőtt, hogy az amerikai versenyhivatal is kénytelen volt vizsgálat alá vonni.

Meghatározóból így lett az egeres cég mára megkerülhetetlen. A szórakoztatás gigásza, akinek nagyon nem mindegy, hogy az általa birtokolt több milliárdos franchise-ok égisze alatt milyen filmeket küld a moziba. Mivel már nem elég a tesztvetítések rendszere, ezért a Disney Research egy kicsit felturbózta a dolgot. Kifejlesztett egy neurális hálózatot, melynek nincs más dolga, mint figyelni a moziban ülő nézők arckifejezéseit. A rendszer képes felismerni a pozitív és negatív visszajelzéseket, mégpedig egyszerre akár több arcot is folyamatosan tud értékelni egy sötét teremben.

Az ötlet nem új, tavaly júliusban jelentették be, hogy a cég ilyesmiben gondolkodik, melyet már megelőzött egy széleskörű tesztelési fázis. A Disney fejlesztői közel 150 olyan vetítést tartottak, melyen ez az algoritmus figyelte a közönség reakcióit. Ezek során a megfigyelt 3179 alanyról összesen 16 millió adatot sikerült összegyűjteni és elraktározni, melyeket a cég közvetlenül felhasznált a filmek végső vágása során.

Most jön az igazán elképesztő rész:

Ez még nem minden, hiszen a fejlesztők szerint a technológia a közeljövőben nem csak arra lesz képes, hogy tippeket adjon a készítőknek a film végső formájának kialakításához, utolsó vágásának elkészítéséhez, de képes lesz akár arra is, hogy valós időben, a néző visszajelzései alapján alakítsa az éppen megtekintett tartalmat.

És akkor most szabadjára is engedheted a fantáziádat! Mit szólnál ahhoz, ha otthoni filmezés közben a streamszolgáltató platformja megkérdezné tőled, hogy nem akarsz-e inkább valami akciófilmet nézni, ha azt érzékeli, hogy unatkozol. Vagy esetleg kihagyná a leülő részeket meg a felesleges dumát a robbanások közül?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.