Visszafoghatatlanul közeledünk a jövő felé.

Egy észak-amerikai kisboltban az austini Pensa startup kisebb drónjai repkednek a légtérben, persze ennek jó oka van: polcról polcra ellenőrzik az árukészletet.

A drónok a beépített kamerájukkal leszkennelik a termékeket, az adatokat pedig fel-/letöltik a számítási felhőbe, így pontos és amúgy fontos infót is szolgáltatnak a kínálatról és a vásárlói szokásokról.

Pensa Systems on Twitter

Today we are launching from stealth and showcasing the future of #retail at the @NRFBigShow. See our groundbreaking #drone + data service for brands and retailers, live in the @IntelIoT booth, 3437. #AI #NRF2019 #InventoryVisibility https://t.co/0JvwOBTWDK https://t.co/p5Pr9w5aQ6

A technológia szélesebb körű megjelenése jogosan vetheti felé bennünk a kérdést, hogy mi lesz így az emberi munkaerővel? Leépítésekkel kell számítani?

A váltás természetesen nem kockázatmentes, de kifejezetten ellentmondásos előrejelzésekkel állnak elő:

  • egyesek szerint az Egyesült Államokban így akár az iparágban 7,5 millió állás is megszűnhet,
  • mások, például az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint viszont az átlagosnál ugyan lassabb ütemű, de munkaerő-növekedéssel számolnak 2016 és 2026 között.

Az optimisták szerint a technológia elterjedésével a humán alkalmazottak azzal foglalkozhatnak, amiben mindig is jobbak lesznek a gépeknél: segítsék a vásárlókat és kreatív megoldásokkal tegyék vonzóbbá a termékeket – mert ugye hiába a high-tech, ha a vásárlói élmény pocsék.

(Forrás: Szuperfarm, Pensa Systems, fotó: Pensa Systems)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon