Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár a telefonon Android fut, ám a kínai gyártó ezt is csak úgy tudta megoldani, hogy a Google operációs rendszerének a szabadon felhasználható verzióját telepítette a telefonokra. Ez mondjuk sok változást nem okoz (kicsit később érkeznek rá a frissítések), az viszont már annál inkább, hogy a Mate 30-on alapból nincs fent a Google alkalmazásboltja, ami az androidos rendszer egyik megingathatatlan sarokköve. Ez akár egy jó lehetőséget is adhatna a Huaweinek arra, hogy végre nagyobb közönséggel is megismertesse a saját opcióit, hiszen természetesen a kínai gyártónak is van saját böngészője, térképe és alkalmazásboltja is, de valószínűbb, hogy a Huawei valahogy megoldja, hogy a Google alkalmazásait utólag mégis lehessen telepíteni a telefonra.

Ami egyébként a szoftveres hiányosságoktól eltekintve egy nagyon tisztességes készülék lett. A Mate 30 Pro megjelenésében jelentősen eltér a tavalyi modelltől, hiszen a 6,53 colos, 2400x1176 pixeles kijelző mindkét szélén "lefolyik" a telefonról, hátul pedig a tavalyinál sokkal látványosabb, glória alakú kameraelrendezést találunk. A Horizon Display névre keresztelt kijelző egyik vonzata, hogy a készüléken már nem találunk hagyományos fizikai gombokat, ezeknek a helyét virtuális gombok veszik át. Természetesen az új telefon vadiúj procit is kapott, a Kirin 990-et, ami sokkal gyorsabb és takarékosabb, mint az elődje volt, emellett pedig beépített 5G-chippel érkezik (ez mondjuk nem jelenti azt, hogy az összes Mate 30-modell 5G-s lesz).

A Mate 30 Pro a legtöbb területen óvatosan fejlődött a Mate 20 Próhoz képest: a 40 megapixeles főkamera mellett immár a nagy látószögű kamera is 40 megpaixeles, ezen kívül egy 8 megapixeles telefotó lencse és egy 3D-s mélységérzékelő szenzor alkotja a hátlapi kameranégyest. Érdekes, hogy a Huawei a Mate 30 Próba csak 3x-os optikai szenzort rakott, holott a tavaszi P30 Pro ennél már messzebbre látott a maga 5x-ös optikai zoomjával.

A kamerában a legérdekesebb dolgok videós téren történtek, ugyanis a Huawei Mate 30 a 4K-s, 60 fps sebességű videók mellett

Elképzelni is nehéz, hogy ez mit jelenthet a gyakorlatban, hiszen a tavalyi készülék még mindössze csak másodpercenként 960 képkockát rögzített, és már az is borzasztóan lassúnak tűnt. Elöl egy 32 megapixeles kamerát találunk, ami mellett a kamerafülben helyet kapott egy mélységérzékelő kamera, egy fényérzékelő valamint egy mozgásérzékelő is. Utóbbi kifejezetten hasznosnak tűnik, hogy csak két példát mondjunk

  • érzékeli a pozíciódat a kijelzőhöz képest, és ennek függvényében forgatja vagy nem forgatja el a képet,
  • valamint kézmozdulatokkal is irányíthatod a telót, például egy felfelé legyezéssel scrollozhatsz a képernyőn.

Az előlapi kamera emellett is tud néhány izgi trükköt, az arcfelismerésnek köszönhetően többek között arra is képes, hogy érzékelje, ha valaki más is nézi a kijelzőt rajtad kívül, és elrejtse az érzékeny adatokat, üzeneteket.

Bár a Huawei a bemutató elég jelentős részét szentelte annak, hogy megmutassa, mennyivel jobb a Mate 30 Pro a Samsung Galaxy Note 10 Plusnál, azért a jelek szerint van néhány dolog, amit szerintük is jól csinál a konkurens gyártó, hiszen a Mate 30 Próba átvették a Note 10+ két újdonságát is: a digitális tollat (amit itt M-Pennek hívnak), valamint a Mate 30 Prót is megjeleníthetjük a számítógépünkön is, ezzel jelentősen megkönnyítve a kommunikációt a két eszköz között.

Ahogy megszokhattuk, a sima Mate 30 egy kicsit visszafogottabb lett, ami már a kinézetén is meglátszik: nincs a szélein lehajló kijelző és a notch is kisebb, vagyis hiányoznak belőle a szenzorok, de ettől függetlenül még itt is egy parádésan szép telefonnal van dolgunk. A hátlapi kamera 40+16+8 megapixeles és nincs 3D-s mélységérzékelő szenzor, de a 3x-os optikai zoomot ez a készülék is tudja. A Mate 30 akksija valamivel kisebb (4200 mAh vs 4500 mAh), a 6,62 colos kijelzője pedig egész kicsit nagyobb, viszont mindkét telefonban 8 GB RAM-ot találunk és a 27 wattos vezeték nélküli töltés is mindkét telefonnál elérhető.

Ha ennél is kraftosabb készüléket szeretnél, akkor jó hír, hogy a Huawei menetrendszerűen bemutatta a Mate 30 exkluzív kiadását is, a Porsche Design Mate 30 RS-t, ami a különleges megjelenésén túl elsősorban abban különbözik a másik két telefontól, hogy 12 GB RAM és nagyobb tárhely van benne. A 2100 dolláros árcédulát mondjuk szerintünk ez annyira nem indokolja, de már megszoktuk, hogy a Porsche Deisgn telók jóval többe kerülnek, mint a Huawei normál csúcstelefonjai. Ami a normál csúcstelefonokat illeti, ezek közül a Mate 30 ára 800 dollár lesz, a Mate 30 Próé 1100, a Mate 30 Pro 5G-s verziója pedig 1200 dollárba fog kerülni, de hogy Magyarországon mikor és mennyiért lesznek kaphatók, egyelőre nem tudjuk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.