Elképzelhetetlent, mármint abban az értelemben, hogy mi elképzelni sem tudtuk, hogy egy androidos telefonon ne legyenek olyan alkalmazások, mint a Google Play vagy a Gmail, de az amerikai kereskedelmi embargó miatt a frissen bemutatott Mate 30 és Mate 30 Pro a jelek szerint ezek nélkül az appok nélkül kerül a boltokba.

Bár a telefonon Android fut, ám a kínai gyártó ezt is csak úgy tudta megoldani, hogy a Google operációs rendszerének a szabadon felhasználható verzióját telepítette a telefonokra. Ez mondjuk sok változást nem okoz (kicsit később érkeznek rá a frissítések), az viszont már annál inkább, hogy a Mate 30-on alapból nincs fent a Google alkalmazásboltja, ami az androidos rendszer egyik megingathatatlan sarokköve. Ez akár egy jó lehetőséget is adhatna a Huaweinek arra, hogy végre nagyobb közönséggel is megismertesse a saját opcióit, hiszen természetesen a kínai gyártónak is van saját böngészője, térképe és alkalmazásboltja is, de valószínűbb, hogy a Huawei valahogy megoldja, hogy a Google alkalmazásait utólag mégis lehessen telepíteni a telefonra.

Ami egyébként a szoftveres hiányosságoktól eltekintve egy nagyon tisztességes készülék lett. A Mate 30 Pro megjelenésében jelentősen eltér a tavalyi modelltől, hiszen a 6,53 colos, 2400x1176 pixeles kijelző mindkét szélén "lefolyik" a telefonról, hátul pedig a tavalyinál sokkal látványosabb, glória alakú kameraelrendezést találunk. A Horizon Display névre keresztelt kijelző egyik vonzata, hogy a készüléken már nem találunk hagyományos fizikai gombokat, ezeknek a helyét virtuális gombok veszik át. Természetesen az új telefon vadiúj procit is kapott, a Kirin 990-et, ami sokkal gyorsabb és takarékosabb, mint az elődje volt, emellett pedig beépített 5G-chippel érkezik (ez mondjuk nem jelenti azt, hogy az összes Mate 30-modell 5G-s lesz).

A Mate 30 Pro a legtöbb területen óvatosan fejlődött a Mate 20 Próhoz képest: a 40 megapixeles főkamera mellett immár a nagy látószögű kamera is 40 megpaixeles, ezen kívül egy 8 megapixeles telefotó lencse és egy 3D-s mélységérzékelő szenzor alkotja a hátlapi kameranégyest. Érdekes, hogy a Huawei a Mate 30 Próba csak 3x-os optikai szenzort rakott, holott a tavaszi P30 Pro ennél már messzebbre látott a maga 5x-ös optikai zoomjával.

A kamerában a legérdekesebb dolgok videós téren történtek, ugyanis a Huawei Mate 30 a 4K-s, 60 fps sebességű videók mellett

Elképzelni is nehéz, hogy ez mit jelenthet a gyakorlatban, hiszen a tavalyi készülék még mindössze csak másodpercenként 960 képkockát rögzített, és már az is borzasztóan lassúnak tűnt. Elöl egy 32 megapixeles kamerát találunk, ami mellett a kamerafülben helyet kapott egy mélységérzékelő kamera, egy fényérzékelő valamint egy mozgásérzékelő is. Utóbbi kifejezetten hasznosnak tűnik, hogy csak két példát mondjunk

  • érzékeli a pozíciódat a kijelzőhöz képest, és ennek függvényében forgatja vagy nem forgatja el a képet,
  • valamint kézmozdulatokkal is irányíthatod a telót, például egy felfelé legyezéssel scrollozhatsz a képernyőn.

Az előlapi kamera emellett is tud néhány izgi trükköt, az arcfelismerésnek köszönhetően többek között arra is képes, hogy érzékelje, ha valaki más is nézi a kijelzőt rajtad kívül, és elrejtse az érzékeny adatokat, üzeneteket.

Bár a Huawei a bemutató elég jelentős részét szentelte annak, hogy megmutassa, mennyivel jobb a Mate 30 Pro a Samsung Galaxy Note 10 Plusnál, azért a jelek szerint van néhány dolog, amit szerintük is jól csinál a konkurens gyártó, hiszen a Mate 30 Próba átvették a Note 10+ két újdonságát is: a digitális tollat (amit itt M-Pennek hívnak), valamint a Mate 30 Prót is megjeleníthetjük a számítógépünkön is, ezzel jelentősen megkönnyítve a kommunikációt a két eszköz között.

Ahogy megszokhattuk, a sima Mate 30 egy kicsit visszafogottabb lett, ami már a kinézetén is meglátszik: nincs a szélein lehajló kijelző és a notch is kisebb, vagyis hiányoznak belőle a szenzorok, de ettől függetlenül még itt is egy parádésan szép telefonnal van dolgunk. A hátlapi kamera 40+16+8 megapixeles és nincs 3D-s mélységérzékelő szenzor, de a 3x-os optikai zoomot ez a készülék is tudja. A Mate 30 akksija valamivel kisebb (4200 mAh vs 4500 mAh), a 6,62 colos kijelzője pedig egész kicsit nagyobb, viszont mindkét telefonban 8 GB RAM-ot találunk és a 27 wattos vezeték nélküli töltés is mindkét telefonnál elérhető.

Ha ennél is kraftosabb készüléket szeretnél, akkor jó hír, hogy a Huawei menetrendszerűen bemutatta a Mate 30 exkluzív kiadását is, a Porsche Design Mate 30 RS-t, ami a különleges megjelenésén túl elsősorban abban különbözik a másik két telefontól, hogy 12 GB RAM és nagyobb tárhely van benne. A 2100 dolláros árcédulát mondjuk szerintünk ez annyira nem indokolja, de már megszoktuk, hogy a Porsche Deisgn telók jóval többe kerülnek, mint a Huawei normál csúcstelefonjai. Ami a normál csúcstelefonokat illeti, ezek közül a Mate 30 ára 800 dollár lesz, a Mate 30 Próé 1100, a Mate 30 Pro 5G-s verziója pedig 1200 dollárba fog kerülni, de hogy Magyarországon mikor és mennyiért lesznek kaphatók, egyelőre nem tudjuk.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.