Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Babcock Ranchen magyarországi mércével mérve egy kisebb lakás árából kapsz egy 130 négyzetméteres házat, a gyerekeid pedig robotbusszal mehetnek suliba.

Hihetetlennek hangzik? Pedig a Florida dél-nyugati részén található Babcock-tó mellett már meg is kezdődött annak a kísérleti városnak a felépítése, ahol mindez valósággá válik.

Igaz, a beruházó Kitson & Partners által ötvenezres városnak megálmodott Babcock Ranch-re még éppen csak beköltöztek az első lakosok, de az ígért, szinte sci-fibe illő infrastruktúra már az első pillanattól rendelkezésre áll:

a napenergia tárolásához szükséges energiacentrumot - amely egyszerre tíz megawattóra energiát képes tárolni - pedig alig egy hete adták át.

Hogy érzékeltessük a beruházás léptékét:

a 73 megawattórás telep így más településeket is képes energiával ellátni (legalábbis addig egész biztosan, amíg a város teljesen ki nem épül).

A Babcock Ranch amúgy kívülről a legkevésbé sem emlékeztet valamilyen futurisztikus, jövőbeli városra: a házak tipikus amerikai otthonok jó nagy kerttel, a településen pedig szinte több a zöldterület, mint az épület. Ez amúgy nem véletlen, hiszen azt már a tervezéskor lefektették, hogy a város legalább 50%-ának zöldterületnek kell lennie.

Ehhez fényében szinte már átverésnek tűnik, hogy a Babcock Ranchen egy vadiúj, 130 négyzetméteres, három hálószobával és két fürdőszobával ellátott ház 185 ezer dollárba, vagyis kábé 47 millió forintba kerül, ami Magyarországról nézve persze elég soknak tűnik, de

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.