Azt is tudni, hogy miért.

Egy kutatás igazolta, amit azért sejteni lehetett: a túl sok karácsonyi dal káros hatással van a mentális egészségünkre. A pszichológiai hatás lényege, hogy jóból is megárt a sok, vagyis például

az All I Want For Christmas Is You (Mariah Carey) vagy a Last Christmas (Wham) bár eleinte nosztalgikusan hat és tényleg karácsonyi hangulatba hozza az embert, de sokadik alkalomra már megtelítődik tőle az agy, és negatív hatása érvényesül: a szám nemcsak unalmassá válik, de idegesítő lesz és csak stresszeli a hallgatót,

ami nem könnyíti meg az ünnepeket megelőző hajtós időszak túlélését, sőt, inkább csak fokozza a belső feszültséget, a frusztráltságot.

Egy klinikai szakpszichológus szerint a legnagyobb veszélynek a bolti és áruházi dolgozók vannak kitéve, akik olykor már októbertől szüntelenül telibe kapják a vidám karácsonyi dalokat. Nekik konkrétan meg kell tanulniuk kikapcsolni az agyukat, hogy másra is tudjanak koncentrálni, ez viszont nem kevés energiát vesz el.

Ugyanakkor a szakértő szerint ha okosan csinálod, például változatos lejátszási listát hallgatsz (persze nem bömböltetve), akkor azért a foglalkozás elérheti célját, azaz ünnepi hangulatba kerülhetsz a karácsonyi daloktól.

(Forrás: Business Insider, HVG, fotó: Home Alone)

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
Hirdetés