Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem lehetett egyszerű, hiszen az ISS kábé 400 kilométeres magasságban és mintegy 28 ezer km/órás sebességgel száguld.

Ismeretlenül is nyugodtan kijelenthetem, hogy egy nagyon fontos különbség egészen biztosan van Thomas Klemmer és köztem. Ha ő kiáll a kertjébe a teleszkópjával és azt az égre szegezi, mérföldekkel jobb képet készít, mint én. Persze, ez több dolog miatt is így van, velem ellentétben ő amatőr asztrofotós, vagyis ő azért többet foglalkozik ezzel, mint én, ergo nálam minimum egy fokkal jobban ért a fotókészítés csinjához-binjához, és velem ellentétben neki komoly felszerelése is van.

A lényeg viszont az, hogy Klemmer hétfőn kiállt a kertjébe, és lefotózta a Nemzetközi Űrállomást (ISS) úgy a maga valójában – ezt a képet például 22 képkockából rakta össze:

I took a picture of the International Space Station this morning, from my back yard. from r/space

Hozzátenném, hogy a lehetőség bárki előtt adott, mármint megfelelő körülmények között és megfelelő időzítés mellett* bárki szabad szemmel láthatja az űrállomást a Földről, ami úgy néz ki az éjszakai égbolton, mint egy gyorsan haladó kis fényes pont – egyébként az ISS 28 ezer km/órás sebességgel száguld.

* „Az ISS csak alkonyatkor vagy hajnalban látható, mivel a napnak meg kell világítania, miközben az égnek elég sötétnek kell lennie.” (Thomas Klemmer)

(Forrás: Cnet, 24, Reddit, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.