Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Intel által bemutatott okosszemüveg lehet hatalmas bukta, de a jövő kezdete is. Az biztos, hogy sokkal jobban néz ki, mint a Google Glass.

Ha röviden össze kéne foglalni, hogy mi is az Intel Vaunt, akkor nagyjából azt mondhatnánk, hogy ez lehet az az első lépcsőfok az okosszemüvegek elterjedése felé, amit a Google anno megpróbált kihagyni, és hatalmasat tanyáltak.

Az Intel okosszemüvegében nincs se kamera, se mobilos léptékű hardver, de még normális kijelző sem: a szemüveg egy nagyon alacsony energiájú lézerrel vetíti rá a retinádra a legfontosabb információkat, üzeneteket, emlékeztetőket, vagyis nagyjából ennyit látsz a viselése közben:

Ez a fajta puritanizmus persze jelentősen lecsökkenti a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket, de két nagy előnye biztosan van:

  • egyrészt, a Vaunt tényleg úgy néz ki, mint egy rendes szemüveg,
  • és egy hatalmas problémát egész biztosan megold, mivel nem kell naponta százszor előbányásznod a telefonodat a zsebedből.

Szóval nagyjából olyasmi lehet az okosszemüvegek fejlődése szempontjából, mint az okosóráknál volt a Pebble Watch: fapados, keveset tud, viszont van elég előnye ahhoz, hogy rászoktassa az embereket az okosszemüvegek viselésére. Persze az is lehet, hogy az Intel már kicsit elkésett a fontolva haladással, például ott van a Vuzix Blade, ami szintén nem néz ki rosszul, de lényegesen többet tud, mint a Vaunt.

(Fotók: Youtube/The Verge)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.