A legjobb tudományos április elsejei átverések

Amíg mások csak szenvednek, hogy kipréseljenek magukból egy közepes viccet április elsején (kivéve persze a Playert), a tudósoknak ez a nap maga a kánaán. Nekik inkább azon kell igyekezniük, hogy valahogy azért megfejthető legyen, hogy csak viccelődni akarnak, és nem kell véresen komolyan venni az elhangzottakat, az elmúlt évek pedig rengeteg példát szolgáltattak arra, hogy nincs annál szórakoztatóbb, mint amikor a legnagyobb agyak elkezdenek hülyeségeken gondolkodni.

A repülő pingvinek

Ez például tipikusan az a zavarba ejtő helyzet, amikor a megállíthatatlan ágyúgolyó találkozik az áthatolhatatlan fallal. A legtöbb embernek ugyanis annyi azért megmaradt a biológia óráról, hogy a pingvinek sok mindent tudnak, na de repülni, azt nagyon nem, ugyanakkor a kiemelkedő minőségű természetfilmjeiről ismert BBC-től valahogy mégiscsak hihető volt (néhány pillanatig), hogy a King George-szigeten éppen április elsején találtak egy olyan pingvinfajt, ami képes repülni, így a telet egy jóval kellemesebb környezetben, a dél-amerikai esőerdőkben vészeli át.

A BBC pofáján sajnos nem volt elég vastag a bőr ahhoz, hogy David Attenborough-t kérjék fel a páratlan felfedezés bejelentésére, Terry Jones (Monty Python) láttán pedig a nézők már valószínűleg elkezdtek gyanakodni, hogy ezt talán nem kell véresen komolyan venni.

A bigon felfedezése

A Discover Magazine ezzel szemben egyáltalán nem bajlódott azzal, hogy az olvasóiknak valamiféle szellemi mankót nyújtsanak, és 1996-ban teljesen komoly hangvételű cikkben közölték, hogy két fizikus, Albert Manqué és Jean-Xavier Zweistein találtak egy új elemi részecskét, a bigont (elemi részecske például az elektron, a foton és a nemrég felfedezett Higgs-bozon is).

Az új részecske legfontosabb tulajdonsága, hogy akkora, mint egy tekegolyó, és mindeddig azért nem figyelt fel rá senki, mert csak a másodperc milliomod részéig létezik. Ezen a ponton az olvasónak még talán lett volna lehetősége elegánsan kihátrálni a csapdából egy "hát ennek nem dőlök be!" felkiáltással, de a Discover Magazin semmiféle menekülési utat nem hagyott a fizikában kevésbé járatosoknak, ugyanis a cikket a következő bekezdéssel zárták: "Lehetséges, hogy a bigon csak egy átverés - vagy valamiféle nevetséges áprilisi tréfa, ahogy jóformán minden fizikus állítja? Az emberek olyan cinikusak - válaszolja erre Zweistein. A tudomány minden pillanatban olyan új felfedezésekkel áll elő, amelyek teljesen hihetetlennek tűnnek, és mégis igaznak bizonyulnak".

A Nagy Hadronütköztetőben megtalálták az Erőt

2015-ben valószínűleg több tízmillió geek szíve dobbant hatalmasat, amikor a CERN (vagyis az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) bejelentette, hogy a Nagy Hadronütköztető segítségével bizonyítékot találtak az Erő létezésére.

A felfedezés szavahihetőségét erősítette, hogy a bejelentésben idézték a terület szakértőjét is, bizonyos Ben Kenobit a tatooine-i Mos Eisley Egyetemről, márpedig Obi Wan Kenobi soha nem hazudna. A jedik nem hazudnak.

A sárkányok léteznek

Na ez tényleg az a fajta átverés volt, amiről már első ránézésre is azt gondolnánk, hogy "de hát ki dől be ilyesminek?" Nos, elég sokan, ha a világ egyik legismertebb tudományos folyóirata, a Nature hozza le vezércikkben, akik a rendkívül meggyőző, hivatkozásokkal és grafikonokkal megtűzdelt tanulmány értelmezéséhez csak annyi segítséget adtak, hogy a lábjegyzetben megjegyezték, hogy "a cikk néhány állítását bizonyos fokú szkepticizmussal érdemes kezelni".

Pi=3

A Snopes 1998-ban elég komoly fricskát adott az alabamai törvényhozásnak, amikor egy első ránézésre teljesen komolyan vehető cikkben tudósítottak arról, hogy az állam a Bibliával összhangban kereken 3-ra változtatná a Pi értékét. A cikk kitért arra is, hogy a matematikusok és a NASA mérnökei micsoda megrökönyödéssel fogadták a törvénytervezetet a kerekítésről, amit a Királyok Könyve 7:23 alapján sikerült kiszámolni.

A szovjet csodafegyver

A Deutsche Allegmeine Zeitung 1923-ban alkotta meg a tökéletes áprilisi viccet, ami arról szólt, hogy egy orosz tudósnak sikerült egy olyan technológiát kidolgoznia, amely az atmoszféra energiájának felhasználásával hatalmas tárgyak kilövését teszi lehetővé. És hogy miért volt tökéletes a vicc? Mert ezt a hírt nem csak az olvasók hitték el, hanem a The New York Times is, akik két nappal később már címlapon hozták a szenzációs felfedezés hírét.

A Google kiterjeszti a szolgáltatásait a Marsra is

A keresőóriás tavaly jelentette be, hogy haladva a korral a vörös bolygóra is kiterjesztik a Google Cloud felhőszolgáltatást, és már meg is találták a megfelelő helyet az adatközpont létrehozására. Kár, hogy nem vártak ezzel a viccel egy évet, mert amikor a Vodafone már tök komolyan tervezi egy 4G-s hálózat kiépítését a Holdon, ezt a hírt mi is simán beszoptuk volna.

(Forrás: IFLScience)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon