A NASA űrszondája, a New Horizons 2015 júliusában repült el először a Pluto törpebolygó mellett. Új úti célja, az MU69 közelébe 2019 első napján fog feltehetőleg érkezni, és mindössze 3500 kilométerre fog mellette elszáguldani.

A 30-40 kilométer átmérőjű égitestről nagy felbontású képeket készít, műszerei pedig adatokat rögzítenek – a New Horizons ekkor mintegy 6,5 milliárd kilométerre lesz a Földtől. A küldetéssel többek között a tudósok új információkhoz jutnak a Naprendszer külső, fagyos részéről, a Kuiper-övről, ahol a Pluto is kering, ám gyorsan jegyezzük meg: az MU69 még 1,61 milliárd kilométerrel távolabb van a Földtől.

„Nemcsak az emberiség történetének legtávolabbi felfedező útjának vagyunk tanúi, hanem a legősibb, legkezdetlegesebb égitest felderítésének is. Soha nem láttunk még ehhez foghatót” – magyarázta Alan Stern, a New Horizons vezető kutatója.

Az MA89 és holdja (illusztráció)

A New Horizons és az égitest találkozójának előkészületeiről az amerikai geofizikai társaság őszi ülésén számoltak be. Az új kutatásokból nemcsak az derült ki, hogy az MU69 körül kis hold keringhet, de az is, hogy talán maga az égitest is két darabból állhat. Az MU69 megközelítéséhez augusztusban kell az első pályamódosításokat tenni – megfigyelésekkel ellenőrzik, nem kell-e az űrszondának távolabb elhaladnia az égitesttől. Az első képek 2019 január elsején, közép-európai idő szerint hajnali 6:33-kor várhatók.

 

(forrás: NASA, Popular Science, BBC, MTI)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon