A franciaországi Besançonban lévő Femto-ST Intézet kutatói rakták össze a világ legkisebb házát, melybe egy egysejtű még beköltözhetne valahogy, de egy amőbának már egy kicsit szűkös lenne.

A házikót egy 300 x 300 mikrométer nagyságú lapból vágták ki, mely alig haladja meg egy átlagos homokszem méretének a felét. (Egy milliméter ezer mikrométer.) Az épület hosszúsága mindössze 20 mikrométer, ami annyira apró, hogy egy porszemet sem lehetne beletuszkolni.

Így néz ki az alkotás egy mikroszkóp lencséjén keresztül:

Ahhoz, hogy összerakjanak egy ilyen apró házikót, a Femto-ST Intézet szakembereinek több technológiát kellett egyetlen gépbe építeniük. A μROBOTEX-re keresztelt eszköz vákuumkamrában dolgozik, és egy olyan aprócska robotot is működtet, mely képes a szilíciumból kivágott építőelemeket a megfelelő pozícióba állítani, valahogy úgy, mintha origamit hajtogatna a mikroszkopikus térben.

A μROBOTEX mikroháza egyébként, amellett, hogy eszméletlenül jópofa, igazából egy demonstráció akart lenni, mellyel az eljáró szakemberek bebizonyították, hogy ezzel a gyártástechnológiával elképesztően pontos szenzorokat is össze tudnak szerelni, vagy akár olyan biomonitorozási eljárást is ki tudnak dolgozni, mely közvetlenül a véráramban képes különböző rendellenességek detektálására.

A csoport vezetője, Jean-Yves Rauch szerint még hosszú évek kemény munkája áll előttük, mire a technológiával a gyakorlatban is alkalmazható és alaposan tesztelt gépeket állíthatnak elő.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon