Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Acer belépőszintű ultrabookja jobb, mint valaha. A kifinomultság, a prémium életérzés és a nagyon kedvező ár maradt, de a kisebb ráncfelvarráson átesett Acer Swift 3 így is tartogat néhány újdonságot.

Az Acer a Swift 3 laptopokkal egy teljesen új kategóriát honosított meg: a háromszázezer forintnál olcsóbb, de annál sokkal drágábbnak kinéző laptopok kategóriáját. Szóval valami hasonlót vittek véghez, mint annak idején a Mercedes, amikor rájöttek, hogy oké, hogy vannak prémium modelljeik, de azért az A-osztálynak is lehetne normális autó formája.

Az ötlet mindkét esetben ragyogóan működött, csakhogy amíg az A-osztályos Merci legfeljebb csak más Mercikhez képest számít olcsónak, addig a Swift 3 egy valóban megfizethető laptop, amihez akár már kétszázezer forint alatt is hozzájuthatunk. Mindemellett a Swift 3 nem csak a küllemében idézi a nála sokkal drágább ultrabookokat (ez nagyjából a MacBookok windows-os konkurenciájának számító laptopok gyűjtőneve), hanem több szempontból a belbecs is magán hordozza egy drágább laptop ismertetőjegyeit.

A teljesítmény persze opcionális, hiszen a gép Intel i3 procival és 4 GB RAM-mal, de akár i7-es procival és 8 GB RAM-mal is rendelhető (ez esetben persze az ára is megugrik), az viszont a legfapadosabb modellre is igaz, hogy 14 colos, full HD felbontású kijelzője van, valamint van rajta ujjlenyomat-olvasó, egy megnyugtatóan nagy és kényelmesen kezelhető touchpad, valamint olyan, ma már szinte úri huncutságnak tűnő dolgok, mint a három USB-csatlakozó vagy az SD-kártya olvasó (valamint egy USB-C, egy HDMI és egy jack-csatlakozó). Ami azért elég kemény mutatvány, figyelembe véve, hogy a gép pontosan olyan vastag (1,8 cm) mint az a MacBook Pro, amiből állítólag éppen a kecses dizájn érdekében kellett kispórolni lényegében az összes csatlakozót.

A 2017-re kisebb upgraden átesett Swift 3 elsősorban hardware-es téren változott, de azért egy kisebb ráncfelvarrás is belefért, ugyanis az új modelleknél a monitor kerete már egységesen fekete színű, ami (főleg kikapcsolt állapotban) szerintünk határozottan javított a Swift 3 megjelenésén.

A szerkesztőségünkben három gép járt az új sorozatból az AcerShop jóvoltából, ahol különösen kedvezményes feltételekkel lehet megvásárolni a gépeket. A nálunk járt tesztpéldányok teljesítmény szempontjából a belépőszintű valamint a "középhaladónak" tekinthető kategóriákat fedik le, de a Swift 3 még a leggyengébb specifikációval sem fog csalódást okozni senkinek: a tavaly ősszel bemutatott, hetedik generációs Intel i3-7100U proci, a 4 GB RAM, és a hagyományos vinyónál jóval gyorsabb, 128 GB-os SSD elegendő teljesítményt biztosítanak mindenkinek, aki nem akar profi videókat vágni, vagy max felbontáson tolni az új Call of Dutyt.

A személyes élményeink alapján nekünk ez a három dolog tetszett a legjobban a Swift 3-ban:

Billentyűzet háttérvilágítás

Aki még nem használt háttérvilágításos billentyűzetet, az nem is tudja, micsoda pokolban volt kénytelen a tudtán kívül leélni az eddigi életét. Ha van olyan funkció, ami kortól, nemtől, és a laptop felhasználási körétől függetlenül nagyjából minden felhasználónak hasznos, akkor ez az, hiszen egy kivilágítatlan billentyűzeten sokszor már egy közepesen sötét helyiségben is gondot okozhat a folyamatos gépelés.

Ujjlenyomat-olvasó

A telefonjainkban már évek óta alapfelszereltség, a számítógépekben viszont csiga lassúsággal hajlandó csak elterjedni a technológia, pedig hát a számítógépet is sokkal kényelmesebb egy érintéssel feloldani, mint mindig bepötyögni a jelszót. Akik a gépüket a munkahelyükre is magukkal viszik, vagy szeretnek nyilvános helyen laptopozni (és hát egy Swift 3-assal az ember minden alkalmat megragad, hogy kirakhassa a kávézó asztalára), azoknak ez a funkció megfizethetetlenül hasznos lesz.

Kék szín

A teszt során egy hatalmas közhelybe is sikerült beleszaladnunk, ugyanis a hagyományosan "fiús" színnek elkönyvelt kék színű Swift 3 annyira megragadott minket, hogy elsőre csak egy kurta "Wow!"-ot sikerült kipréselnünk magunkból, amikor megláttuk. A Swift 3 eddig ezüst és arany színekben volt kapható itthon, de az új sorozattal már merészebb színválasztékból is csemegézhetünk az AcerShop oldalán, nevezetesen pink és kék színekből, amelyek közül minket persze elsősorban a kék babonázott meg, és nem csak azért, mert fiúk vagyunk, hanem mert ebben a színben még inkább kijön a Swift 3 briliáns megjelenése.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.