Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Észak-Korea minden jel szerint újabb titkos kísérleti atomrobbantásra készül, az USA pedig nagyon elszántnak tűnik abban, hogy ezt bármilyen eszközzel megakadályozza.

És úgy tűnik, hogy az amerikai kormány ezúttal nem csak fenyegetőzik: a héten a koreai partokhoz vezényelték a USS Carl Vinson repülőgép-hordozót három romboló kíséretében, és az NBC News szerint készen állnak arra, hogy megelőző csapást mérjenek a kommunista országra.

A USS Carl Vinson a koreai partok felé közeledve

Bár a Pentagon név nélkül nyilatkozó munkatársai cáfolták, hogy kilátásban lenne egy megelőző csapás, az a tény, hogy orosz és koreai híroldalak szerint is az észak-koreaiak elkezdték evakuálni az ország fővárosát, Phenjant, mindenképpen arra utal, hogy a koreaiak számolnak azzal, hogy az USA beváltja a fenyegetést (Az amerikai hadsereg egyébként rendszeresen tart Dél-Koreával közös hadgyakorlatokat, tehát elméletileg fel vannak készülve arra, hogy bármikor lerohanják az északot).

Az akciónak elsősorban diplomáciai akadályai lehetnének, hiszen Kína mindeddig Észak-Korea (kvázi) szövetségesének számított, ugyanakkor Donald Trump az elmúlt időszakban személyesen is találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel valamint a napokban több telefonbeszélgetés is lezajlott a két vezető között, így nem kizárt, hogy sikerült valamilyen megállapodásra jutniuk.

Észak-koreai hadgyakorlat

Az biztos, hogy Trump az elmúlt időszakban eléggé harcias volt Észak-Koreával szemben, nemrég például kijelentette, hogy ha Kína nem képes kezelni a helyzetet, akkor az Egyesült Államok és szövetségesei majd megteszik.

Észak-Korea a fenyegetésekre azzal reagált, hogy beígérték az atomot az USA-nak, és bár ezt minden bizonnyal képtelenek lennének kivitelezni, az már valós fenyegetésnek tűnik, hogy egy amerikai csapás esetén megtámadják Dél-Koreát. Hogy ez mennyire reális forgatókönyv, azt az is jól jelzi, hogy a Reuters értesülései szerint a japán kormány már dolgozik a terven, hogyan tudnák az országban élő hatvanezer japán állampolgárt minél gyorsabban evakuálni.

Dél-koreai katonák partraszállás közben

Hogy mi fog történni, az hamarosan kiderül ugyanis a szakértők az eddigi gyakorlat alapján azt valószínűsítik, hogy Észak-Korea valamelyik nemzeti ünnepre időzíti a kísérletet. Ilyen a közeljövőben április 15-én és április 25-én lesz, vagyis az is lehet, hogy már ma elkezdődik az újabb koreai háború.

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.