Amerikában szolgálatba állt az első igazi robotzsaru
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egyelőre még nem lövi halomba az embereket, viszont szinte mindenre képes, amire egy átlagos biztonsági őr.

Ami azt illeti, a Palo Altó-i Stanford plázában beüzemelt Knightscope K5-nek éppen az lenne a dolga, hogy megelőzze a lövöldözéseket: készítőjének, Stacy Dean Stephensnek a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés után pattant ki a fejéből a robotsheriff ötlete, ahol egyesek szerint akár tizenkét ember életét is megmenthette volna, ha egy perccel korábban riasztják a rendőrséget.

A leginkább tojásra emlékeztető robot (a dizájnt az indokolta, hogy nehogy megijessze az embereket) ennek megfelelően semmilyen fegyverrel nincs felszerelve, viszont cserébe vannak rajta infrakamerák, mikrofonok (amikkel az olyan rendellenes hangokat érzékeli, mint a betört ablaküveg csörömpölése), valamint képes lekövetni a mobiltelefonokat és percenként akár háromszáz rendszámot is azonosít.

A robot egyedül nem akciózik, taktikája nagyjából kimerül a segítségkérésben, vagyis ha veszélyt érzékel, akkor hangos riasztással figyelmeztet, valamint a helymeghatározó segítségével megadja a pontos tartózkodási helyét. Ami a vállalatoknak viszont talán ennél is vonzóbb lehet, hogy a robotot óránként mindössze hét dollárért lehet bérelni, ami kevesebb, mint egy biztonsági őr órabére.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.