Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Persze kezet valószínűleg úgysem fogtak volna, hiszen a USS Decatur és a kínai romboló nem kifejezetten a barátság jegyében másztak egymásra.

Bár az amerikai haditengerészet szerint a kínai hajó 41 méterre közelítette meg a Decaturt, a US Navy által kiadott képeken úgy tűnik, mintha tényleg csak centik választották volna el a két hajót az ütközéstől (hátul a USS Decatur, elöl a kínai romboló).

A konfliktusról az amerikaiak szerint a kínai romboló tehet, ami különösen agresszív manővereket hajtott végre, és csak az amerikaiak gyors kitérőmanőverének köszönhetően nem ütköztek össze.

A kínaiak máshogy látják a dolgot, szerintük az Arleigh Burke-osztályú amerikai romboló megsértette a felségvizeiket, amikor a Dél-kínai-tengeren túl közel hajózott a vitatott hovatartozású Spartly-szigetekhez. Azt, hogy a hajó a hajózási útvonalak biztosítása közben belépett a kínai felségvizekre amúgy az amerikaiak sem tagadták, ugyanakkor a 12 tengeri mérföldes távolság, amennyire a Decatur megközelítette a szigeteket, általában éppen az a határvonal, ahol meghúzzák a nemzetközi vizek határát.

(Nyitókép: U.S. Pacific Fleet/Flickr)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.