Egy aprósággal nem számoltak, bár nem is nagyon számolhattak vele.

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) feladata a súlyok és mértékek kalibrálása, aminek érdekében rendszeresen építenek olyan eszközöket, amelyekkel mindennél pontosabban lehet mérni egy-egy mértékegységet. Az elmúlt években például a világ legpontosabb atomóráján dolgoztak, de az csak az elkészülte után derült ki, hogy van vele egy kis probléma.

Az atomóra röviden úgy működik, hogy az atomokat mikrohullámú sugárzással gerjesztik, aminek hatására az atomokban lévő elektronok rezegni kezdenek egy bizonyos frekvencián. A rezgésszám alapján nem csak mérni lehet az időt, de egyenesen ez alapján állapították meg a másodperc pontos hosszát is.

El lehet tehát képzelni, hogy mennyire pontos eszközről van szó, aminek a használatához a legapróbb módosító körülményt is figyelembe kell venni. Az egyik ilyen módosító körülmény Einstein relativitás-elmélete, aminek az atomórára vonatkozó része, hogy minél erősebb a gravitáció, annál lassabban telik az idő. Természetesen egy ember számára felfoghatatlanul kis eltérésről va szó, de egy atomóra esetében a tudósoknak ezzel a minimális eltéréssel is kalkulálniuk kell.

A gravitációval viszont az a helyzet, hogy mivel a Föld nem teljesen gömb alakú, így a gravitáció ereje (megint csak felfoghatatlanul kis mértékben) sem teljesen egyenletes. Ez a korábbi atomóráknál nem jelentett problémát, ugyanis a gravitációt meg tudták mérni műholdak segítségével, a NIST órája viszont olyan pontosra sikerült, hogy ahhoz, hogy ki tudják használni a képességeit, négyzetcentiméterre pontosan kéne megállapítaniuk a gravitációs erőt. Nos, ez az, amire jelenleg még a világ legfényesebb koponyái sem képesek, de egy újabb szép feladat a tudomány számára.

(Forrás: Popular Mechanics)

És ezt olvastad már?
Így nézett ki a világ első színes röntgenfelvétele
További cikkeink a témában