Ámokfutó holdat fedeztek fel a csillagászok a Jupiter körül

A Carnegie Institution for Science kutatói tök véletlenül felfedeztek tíz új holdat, ami a Jupiter körül kering, és az egyik elég furcsán viselkedik.

A Scott Sheppard vezette csapat eredetileg a Naprendszer külső, Plutón túli részét akarták megfigyelni a chilei Blanco-teleszkóppal, amikor teljesen véletlenül kiszúrtak néhány új objektumot a Jupiter körül. A tudósok ezután több teleszkópot is ráállítottak a Jupiterre, és egyéves megfigyelés után minden kétséget kizáróan megállapították, hogy új holdakat találtak, mégpedig szám szerint tízet, amivel a Jupiter holdjainak száma 79-re emelkedett.

A holdak átmérője egy és négy kilométer között mozog, ami meg is magyarázza, eddig miért nem vették észre őket (a Föld holdjának átmérője 3474 kilométer), és három csoportba sorolhatók: kettő a Galilei-holdakhoz (Io, Európé, Ganümédész, Kallisztó) képest a Jupitertől kicsit távolabb, és a bolygó forgásirányával megegyező irányba kering, további hét pedig jóval távolabb, a bolygóval ellentétes irányba. Az ilyen típusú, kisebb holdakról a csillagászok régóta úgy vélik, hogy régebben nagyobb holdak lehettek, amelyek egy ütközés következtében darabokra robbantak.

A legérdekesebb viszont a tizedik újonnan felfedezett hold, ami a hét másik holddal nagyjából ugyanolyan távolságban, viszont a Jupiter forgásirányával megegyező irányban, mondhatni forgalommal szembe kering. A kutatók erről a holdról úgy gondolják, hogy valamilyen külső objektum, például egy üstökös lehetett, amit fogságba ejtett a Jupiter gravitációja.

Így kering a kattant a hold (zölddel jelzett vonal) a Jupiter körül

Ez amúgy egy remek példa arra, hogyan védelmezi csöndben a Jupiter a Naprendszer beljebb eső részeit, így többek között a Földet is.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon