Vonzza a tekintetet az Apple következő nagy dobása
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt már a márciusi Genfi Autószalon óta tudjuk, hogy az Apple nagy erőkkel igyekszik einstandolni az autókba szerelt infotainment rendszerek piacát, de hogy a kifejezetten kocsikra szabott iOS, vagyis a CarPlay a gyakorlatban mennyire működőképes, arról eddig lövésünk sem volt. Most a Volvóval közösen szerveztek egy bemutató, amelyre a Mashablet is meghívták, így egy kicsit tisztult a kép, hogy mire számíthatunk ősztől, amikor a rendszer sorozatgyártott kocsikban is megjelenik majd.

Dióhéjban a következőkre:

  • A felhasználói felület kiköpött iOS, hasít, mint a villám, de funkcionalitásban azért jóval elmarad egy iPhone képességeitől: térkép, telefonhívás, üzenetek, zene és ennyi.
  • A Siri személyi asszisztens természetesen integrálva van a CarPlaybe, vezetés közben hozzá kell imádkoznunk, ha szeretnénk mondjuk részletes útvonaltervet kérni.
  • Az Apple Maps sokat fejlődött a korábbiakhoz képest: ha útvonaltervet kérünk, a buzgó térkép rögtön több alternatívát is feldob, majd kanyarról kanyarra navigál az úti célunk végcélja felé, miközben egy 3D-s modellen is mutatja, hogy merre kéne mennünk.
  • Telefonhívást és üzenetküldést a kormányon elhelyezett gomb megnyomásával tudunk kezdeményezni.
  • Ha a beérkező üzenetben kép is van, azt a CarPlay biztonsági okokból nem jeleníti meg, sőt, még a kép létezését is mélyen titkolja, nehogy azonnal meg akarjuk nézni. Ennek mondjuk van értelme, figyelembe véve, hogy a CarPlay egyik lényege, hogy a kocsiban ne akard folyamatosan az iPhone-t nyomkodni.
  • A CarPlay nem csak az iTunes-szal működik együtt, hanem számos más zeneszolgáltatással (például a Spotifyjal) is, és a rádiót is ismeri.
  • Bár alapvetően semmi szükség arra, hogy menet közben a kijelzőt bámuld, a nyolccolos képernyő igencsak vonzza a tekintetet – ez nem éppen az a cél, amit a CarPlayjel szerettek volna elérni, de az Apple azt ígéri, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne vonják el a vezető figyelmét az útról.

A CarPlay egyébként először az ősszel érkező Volvo XC90 SUV-ban mutatkozik majd be, nem sokkal később pedig a Hyundai Sonatakban és Mercedesekben is megjelenik majd, de az Apple-lel szerződött autógyártók között megtalálhatjuk a Fordot, a Kiát, a Suzukit, a Peugeot, a Toyotát, a Subarut, a Mitsubishit, a Nissant, a Jaguart, a BMW-t és a General Motors-t is.

(Forrás: Mashable)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.