Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hahó, iPhone-od és Maced van? Olyanoknak adod a pénzed, akik elnyomó diktatúrákat támogatnak.

Az Apple amerikai informatikai óriáscég a kínai hatóságok kérésére december 23-án kivette a The New York Times elérését lehetővé tevő appot a mobilalkalmazásait kínáló áruház, az iTunes store Kínában elérhető választékából – közölte a Reuters hírügynökséggel az amerikai liberális napilap egy szóvivője.

Erről a lapban is hírt adtak, hozzátéve, hogy a The New York Times (NYT) angol és kínai nyelvű applikációját egyaránt eltüntette a mobilalkalmazásait kínáló áruház felületéről az Apple.

„A kínai hatóságoknak az alkalmazásunk eltávolítására irányuló kérése részét képezi annak a szélesebb körű törekvésüknek, hogy elérhetetlenné tegyék a kínai olvasók számára a The New York Times Kínáról adott független tudósításait” – mondta a Reutersnak Eileen Murphy, a lap szóvivője.

Donald Trump és a kissé elmosódott Apple vezér, Tim Cook december elején New Yorkban

Miért is van feketelistán a New York Times?

Egyetlen egy 2012-es cikk miatt, ami az akkori elnök, Ven Csia-pao milliárdos vagyonáról szólt. Azóta a New York Times sok más nyugati sajtóorgánummal, honlappal egyetemben elérhetetlen kínai szerverekről, az Apple viszont már a saját kínálatából is kivette a NYT appját, alaposan benyalva ezzel a kommunista pártnak. De miért is működik egy amerikai óriásvállalat a kínai diktatúra kinyújtott karjaként?

Az Apple termékeinek jelentős része Kínában készül, ami az olcsó munkaerő miatt jóval nagyobb profitot termel a vállalatnak, mintha ugyanezt például az Amerikai Egyesült Államokban kellene megtennie, ahol magasabbak a munkabérek, költségesebb a gyártás körüli infrastrukturális háló, magasabbak a biztonsági előírások és így drágább őket betartani, és így tovább.

Készül a Mac Kínában

A másik ok, hogy elveszíthetik a hatalmas bevételeket jelentő kínai piacot. Jelen lenni Kínában hatalmas fegyvertény, nagyon beszédes, hogy olyan óriásoknak sem sikerült megvetni ott a lábukat, mint például a Google (ami – emlékeztetnénk –, nem volt hajlandó belemenni az öncenzúrába, és ebben az esetben nem ment szembe saját alapfilozófiájával, amely szerint „ne legyél gonosz” – Don’t be Evil.)

A Facebook szintén elérhetetlen Kínában, egyelőre legalábbis, ugyanis a mamutvállalat keményen dolgozik azon, hogy ismét ott legyen a potenciálisan 1,3 milliárd felhasználót jelentő kínai piacon. Nagyjából egy hónapja foglalkozott azzal a sajtó, hogy ennek a belépésnek az ára az lenne, hogy a Facebook segít bizonyos tartalmak cenzúrázásában. Híradások szerint a cég fejlesztői már le is gyártottak egy olyan szoftvert, ami egy harmadik félnek (ebben az esetben ez egy kínai cenzorhivatalt jelent) segít a tartalmak ellenőrzésében és blokkolásában.

A népszerű közösségi oldal egyébként már több országban is együttműködik az adott országok kormányaival tartalmak szűrésében, 2015 második felében például közel 55 ezer oldalnyi tartalmat blokkoltak Oroszországban, Törökországban és Pakisztánban. Mark Zuckerberg annyira igyekszik, hogy még mandarinul is megtanult, és többször is elutazott Kínába, sőt, meg Hszi Csin-pinggel, Kína első emberével is sikerült találkoznia.

Mark Zuckerberg Hszi Csin-pinggel (háttal) a Microsoft főhadiszállásán

Ha rákattintasz a Facebook oldalára, elolvashatod, hogy a vállalat alapfilozófiája az, hogy megadják a lehetőséget az embereknek, hogy a világot nyitottabbá tegyék. Talán ez is egy olyan álinformáció, amit a jövőben a Facebooknak a kamuhírekkel együtt ki kellene söpörnie az oldaláról.

Mit jelent mindez magyarul?

Azt, hogy az Apple hajlandó együttműködni a Kínai Kommunista Párttal, és önként vállalkozik arra, hogy partner lesz a szabad sajtó elnémításában. Az Apple lépése csak egy apró szelete annak a hatalmas manővernek, amellyel Kína igyekszik saját, alapvető emberi jogokat semmibe vevő értékrendjét ráerőltetni a világ demokratikus, szabad részére, de ennek ellenére tanulságos látni, milyen az, amikor olyan előtérben lévő sztárvállalatok is megteszik, mint például az Apple.

Az már csak külön pikantériája az eseményeknek, hogy az Apple vezére, Tim Cook a novemberi amerikai elnökválasztás után körlevélben vigasztalta a Trump győzelme miatt frusztrált alkalmazottakat. Miközben Donald Trumpot a média egy bizonyos része fáradhatatlanul igyekszik olyan jelenségként ábrázolni, ami potenciális veszélyt jelenthet a demokráciára, a megválasztása óta eltelt időszakban csak annyi bizonyosodott be, hogy ez sokkal inkább az olyan vállalatokra igaz, mint például a Facebook vagy az Apple.

(Forrás: MTI, fotó: Ted Warren, Newsweek)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.