Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A szabadalmi hivatal munkatársait is meglephette, amikor az Apple-től érkezett beadványban új adatátviteli szabvány, nagy pixelsűrűségű kijelző vagy lekerekített téglalap helyett egy cipő tervei szerepeltek. A processzorral felszerelt okoscipő szenzorokkal mérné az elhasználódás mértékét, és figyelmeztetne, ha újat kell venni.

Nincs rá egzakt meghatározás, mikor nyilváníthatjuk a cipőnket elhordottnak. A legtöbben a színek fakulásából, az anyag bomlásából vagy a talp kopásából következtetnek arra, hogy ideje lenne új cipőt venni, vagy egyszerűen csak évente beújítanak egyet, függetlenül attól, milyen állapotban van az előző. Régen ezt valamivel egyszerűbben kezelték: ha leszakadt a talpa, irány a suszter!

Ezt a kicsit ódivatú, de kétségkívül hatásos módszert gondolták tovább az Apple-nél az okoscipővel, amely a talpba épített szenzorokkal mérné a lábbeli élettartamát. A szabadalmi leírás szerint a sportcipőknél (például futó- és focicipőknél) különösen fontos, hogy tisztában legyünk az elhasználódásukkal, hiszen egy tönkrement cipő nem védi megfelelően a lábunkat, sőt akár sérüléseket is okozhat.

A cipő talpába vagy sarkába épített, nyomásérzékeny szenzorhoz csatlakozó processzor mérné a cipő elhasználódását, és riasztana, ha amikor az már nem nyújt elégséges védelmet, emellett természetesen az okostelefonunkra is megkapnánk a figyelmeztető üzenetet.

Bár úgy tűnik, a népszerűsége csúcsán lévő Apple akár fogpiszkálót is árulhatna, az is sikerre lenne ítélve, mégsem valószínű, hogy magukban kezdenének bele egy teljesen új piac meghódításába. A legvalószínűbb, hogy a gyártásba a Nike-t is bevonnák, hiszen a két cég már eddig is partneri kapcsolatban állt egymással, például az Apple boltjaiban már régóta árulják a Nike FuelBand nevű fitneszkarkötőjét is.

(Fotó: Dorian Röck)

Tovább:
DNS-sel lövöldözhetnek a jövő rendőrei
Minden rekordot megdöntenek az iPhone-eladások
A Tech rovat legfrissebb hírei

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.