Ez most az egyik legjobb vétel, ha reális áron keresel magadnak egy menő laptopot

Az Asus VivoBook S15-ben automata parkolórendszer ugyan nincs, viszont majdnem mindent tud, amit a prémium laptopok.

Néhány évvel ezelőtt az autógyártók hatalmas felfedezést tettek: az emberek szeretik, ha az autójuk akkor is kinéz valahogy, ha nem egy Merciben vagy Audiban ülnek, hanem valamilyen kevésbé prémium modellben. Ennek eredményeképpen a "sportos" dizájn, a hatalmas szellőzőrácsok, a merészen lefelé csapódó tetővonal, hirtelen az alsóbb kategóriákban is népszerűvé vált, ami eléggé megdobta az autók általános megjelenését. Nos, az Asus felső-középkategóriás laptopja kicsit ehhez hasonló cipőben jár, csakhogy - a példánál maradva - a VivoBook S15 egy olyan verda, ami nem csak megjelenésében emlékeztet a Mercikre, de pusztán jófejségből dobtak bele egy tolatókamerát, automata parkolórendszert meg ledes fényszórókat is.

És ezzel kicsit sem túloztunk, hiszen a tavaly ősszel bemutatott, S530 jelű VivoBookot meglátva az első kérdés, ami elkezdett motoszkálni a fejünkben az volt, hogy hogy a csudába akarja így az Asus eladni a ZenBookokat? A tajvani gyártó ugyanis egészen bátran merített a prémium ultrabookjai legjobb tulajdonságaiból, és rakta bele őket az egy kategóriával lejjebb focizó VivoBook S-sorozatba.

Hogy pontosan milyen kategóriáról is beszélünk, az persze erősen függ attól, hogy milyen hardver lapul a gépünkben, ez pedig a VivoBook S15 esetében legalább olyan széles palettán mozog, mint a gép színválasztéka. Mi a legújabb generációs Intel i5 procival, 8 GB RAM-mal, 1 TB HDD-vel és 256 GB SSD-vel érkező modellt próbáltuk ki, de a VivoBook emellett kapható Intel i3 és i7 procival, 4 GB RAM-mal és többféle tárhelymérettel is.

Ha már a színeket emlegettük, ez egy olyan dolog, amiben a VivoBook simán lenyomja a többi laptopot. A "firament greenre" keresztelt, textúrázott zöld borítás pontosan az az extra, amire egy laptopnak szüksége van, hogy kitűnjön a borzasztóan zsúfolt mezőnyből, de ha ez nem jön be, akkor a fiatalosság jegyében a VivoBook a sima ezüstön és aranyon kívül kapható piros vagy sárga szegélyekkel is.

A másik dolog, amiben a VivoBook kiemelkedik a kategóriájából, hogy a laptop megörökölte az újabb generációs Zenbookok két talán legjobb tulajdonságát, a rendkívül vékony kerettel ellátott, Full HD felbontású NanoEdge kijelzőt és az ErgoLift-billentyűzetet, ami a laptop tetejét felnyitva enyhén megemelkedik, így sokkal kényelmesebb használni.

A billentyűzetről amúgy is csak csupa jót és szépet tudnánk mondani, hiszen amellett, hogy teljes méretű, magyar nyelvű klaviatúrát kapunk, a gombok háttérvilágítással is rendelkeznek. A méretes touchpad sarkában elhelyezett ujjlenyomat-olvasó szintén ritkaságnak számít a prémium kategórián kívül, és biztosítja, hogy gyorsan és egyszerűen jelentkezhessünk be a számítógépbe.

Nem lehet panaszunk a laptop méretére sem, hiszen a 15,6 colos kijelzőhöz képest a 18 milliméteres vastagság és az 1,8 kilogrammos tömeg meglehetősen sudárnak számít, főleg úgy, hogy az Asus a Zenbookokhoz hasonlóan itt sem spórolt a csatlakozókkal. A VivoBook S15-ben találunk egy USB 3.1-es és egy USB-C-csatlakozót, emellett két "sima" USB 2.0-át, valamint nem hiányzik a Jack- és a HDMI-csatlakozó sem. A sort a MicroSD-kártyaolvasó teszi teljessé.

Szintén figyelemre méltó a gép szoftveres ellátottsága, ahol ugyancsak a Zenbookokból már ismerős programok köszönnek vissza: az Asus Splendid és TRue2Life Video a képminőséget hivatott javítani, az Audiowizard a kiváló hangminőséget biztosítja, az Asus Eye Care pedig a kék fény csökkentésével védi a szemünket. Szintén saját fejlesztés az Asus WI-FI Master technológia, ami a gyártó szerint stabilabb, és akár hatszor gyorsabb vezeték nélküli kapcsolatot garantál, mint a hagyományos 802.11n wifi, így a laptop akár 867 Mbps sebességre is képes (csak bírd sávszélességgel).

Összefoglalva a VivoBook egy minden szempontból remekül összerakott notebook, ami ideális választás mindenkinek, aki a prémium ultrabookok világán kívül keres magának egy látványos és kifinomult megjelenésű, nem őrülten drága, mégis kompromisszumoktól és zavaró hiányosságoktól mentes gépet.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Asus.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon