Kicsit bővebben is teszteltük kifordítható kamerás ZenFone 6-ot, amivel az Asus lehet, hogy végre elég nagyot tud dobbantani.

Mielőtt Valenciában bemutatta az Asus az új csúcstelefonját, kicsit megmosolyogtuk a már sokat pletykált Flip Camera ötletét, mert hát milyen már, kifordul a kamera hátulról, belőle lesz szelfikamera, hát hogyne, szinte semmilyen esélye nincs annak, hogy ez nem fog kínosan mutatni. Nem aznap kezdtünk el lottózni. A ZenFone 6 lehet, hogy egy nagyon is erős jövőkép, a Flip Camera pedig egy olyan újítás, amit érdemes lenne megtartani és továbbfejleszteni, de ne szaladjunk ennyire előre.

Szóval az Asusnak nagyon kellett egy igazán jó telefon, amivel beléphet az elit ligába. A ZenFone-ok eddig sem voltak rosszak, csak épp kissé semmilyenek, és különösebben nem tolongtak értük a vásárlók. Ez most megváltozhat. A ZenFone 6 ugyanis olyan telefon, amire nagyjából mindenki vágyik, egyszerű, de brutális, ráadásul a kijelzőjét nem rondítják el holmi notch-ok, hiszen nincs hagyományos értelemben vett szelfikamerája.

Bizony, maga a ZenFone 6 kijelzője teljesen érintetlen, ráadásul szép 6,4 colos 1080x2340-es IPS LCD-panel, ami gyönyörű képet ad, de mintha egy kissé sötétebb lenne a mostanában megszokottnál. Nem arról van szó, hogy ez akkora gond lenne, de ha az ember más telefonokkal veti össze, és felhúzza a maximumra a fényerőt, akkor ez a kijelző ebből a szempontból észrevehetően alulmarad, már csak az a kérdés, hogy mennyire zavaró ez. Valószínűleg semennyire, mert pont akkora a fényereje, amekkorára az embernek szüksége van.

Hardveresen egészen elképesztő a mobil, legalábbis ebben az árkategóriában: Snapdragon 855-ös proci hajtja, minimum 6 GB memóriával vásárolható, és ezen a ponton el is érkeztünk az egyik fő húzóerőhöz, az akksihoz. 5000 mAh. Ez azt jelenti, hogy minimum két napig nem kell tölteni, ami egy ekkora kijelzőnél és ilyen hardvernél bőven kimeríti az „aztarohadteget” kategóriát. És nem, ez nem marketingszöveg. A telefont most már jó ideje nyúzzuk, és kevés használat (értsd: kevesebb filmnézés, játék, csak hébe-hóba netezés és telefonálás) mellett akár több napig is el lehet felejteni a töltést. Mivel a telefon gyorstöltésre is képes, az sem lenne gond, ha nem így lenne.

És akkor itt a Flip Camera. Kicsit furcsállottuk, mivel egy olyan újítás ez, ami rendszerint könnyen elromlik, és ha nincs szelfi, nincs buli, de a bemutatón meggyőztek minket arról, hogy nagyon strapabíró megoldás ez, mint ahogy maga a telefon is jobban bírja a törést az átlagosnál. Állítólag, ha naponta 25 nyitást-zárást nyomunk, akkor öt évig bírja, erre egyébként egy nagyon vicces videót is összekalapáltak, ahol az Asus marketingigazgatójának gyereke tesz meg mindent, hogy a telefon ne működjön, kamera kinyit, aztán mehet bele a válogatott jóság, gemkapocs, pici gyurma, nagy adag gyurma, de a kamera működik, magyarul gyerekbiztos, és ez mondjuk nekem feltétlenül jó hír két gyerek mellett.

A Flip Camera amúgy azért is nagyon pazar ötlet, mert olyan panorámaképeket lehet vele készíteni, amit más telefonnal nem, ilyenkor ugyanis a felvétel úgy készül, hogy a kamera szépen lassan kinyílik, közben készíti el a fotót, amihez nyilván nem árt, ha stabilan tartjuk (netán állványon) a mobilt, de nem feltétlenül szükséges hozzá. És olyan dolgokat hozhat magával, amiket eddig egyetlen telefon sem. A kamerát ugyanis olyan szögben nyithatjuk meg, ahogy nekünk tetszik. Kinyithatjuk mondjuk 90 fokban, és letámaszthatjuk valahová, ha időzített fotót szeretnénk magunkról készíteni.

A kamerás újítás azért is menő, mert tulajdonképpen a hátlapi kamera minden jóságát használhatjuk szelfimódban is, ami azt jelenti, hogy igen, a nagylátószögű kamerát is, ami azért bravúros dolog, mert ha ne adj’ isten többen lennénk, így többen beleférhetünk egyetlen képbe, ráadásul a fotó minősége sem lesz pocsék. A Sony IMX586 szenzor egyébként remekül teljesít, a telefon sötétben is elég jó képeket készít, a fókuszálás ideje nagyon alacsony, gyönyörű videókat lehet vele összehozni, és mivel most már a hátlapi kameránk az előlapi kameránk is, nyugodtan készíthetünk magunkról is 4K-s, 60 FSP képfrissítésű, nagyon impresszív digitális képstabilizátorral lőtt mozgóképeket naphosszat.

A gigantikus akksinak és a Flip Camerának azonban ára van. A telefon kicsit vastagabb a megszokottnál, de annyira azért nem, hogy mindenki „féltéglázni” kezdjen, a ZenFone egy egészen picit testesebb csak az átlagosnál, és ez őszintén szólva azért, amit adni tud, bőven benyelhető, egy-két nap múlva már fel sem tűnik az embernek. Irdatlanul gyors, nagyon masszív és szép telefon, ráadásul microSD-vel bővíthető, és még jack-dugó is van rajta, ami mostanában már luxus ebben a kategóriában. Az ára 189.990 Ft-tól indul, ami ezért a telefonért nagyon, de nagyon rendben van. Az Asus nagyon szépen odapirított vele a többi gyártónak, nem lenne nagy meglepetés, ha a ZenFone 6-ot vinnék, mint a cukrot.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon