Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem kell kongatni a vészharangot, a világnak október 31-én sem lesz vége, de az azért nem túl megnyugtató a jövőre nézve, hogy a több száz méter széles égitestet, ami becsapódva alsó hangon is milliók halálát okozhatná, csak néhány héttel az érkezése előtt vették észre a tudósok.

A hawaii Pan-Starrs által október 10-én észlelt égitest 300-600 méter átmérőjű, és szokatlanul gyorsan, óránként mintegy 125 ezer kilométeres sebességgel közlekedik. Viszonyításképp: a tunguskai meteor, ami 1908-ban 2000 négyzetkilométeren letarolta a szibériai tajgát, mindössze 60-190 méter átmérőjű volt.

Hogy tudnának-e kezdeni valamit egy ilyen aszteroidával, ha időben észreveszik, az persze jó kérdés: a hivatalos verzió szerint nagyon is, ennek viszont kicsit ellentmond, hogy a kutatók számításai szerint évente átlagosan két olyan becsapódás történik, aminek ereje egy atombombáéval vetekszik, és mindössze a szerencsén múlt, hogy eddig mindig lakatlan területek felett történt a becsapódás.

Olyanról viszont még nem hallottunk, hogy a NASA vagy bárki más időben észrevett és felrobbantott/eltérített egy aszteroidát, szóval ha már tenni nem tudunk ellene, talán tényleg jobb, ha nem is tudunk róla előre.

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.