Az „agyi wifi” segíthet visszaadni a lebénult betegek járását
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy agyba ültetett csip képes lehet visszaadni a főemlősök mozgáskontrollját – állítják svájci tudósok egy friss kutatás biztató eredményei alapján.

A kísérletben lebénított rézusz majmok vettek részt, akiknek az agyába egy csipet ültettek, így pedig sikerült kommunikációt létrehozni a bénult végtagot mozgató idegekkel – ez a neurotechnológia pedig a gerincsérült emberek esetében is áttörést hozhat.

A forradalmi majomkísérlet a teljesen lebénult embereknek is reményt adhat

A technológiának szüksége van egy évtizedre, mire embereken is tesztelni lehet majd. A gerincvelő lényegében egy információközvetítő vezeték, mely ha egy bizonyos ponton megsérül, akkor az elektromos impulzus nem tud eljutni az agyból a test bizonyos részeibe.

Az információ a gerincvelő sérült részének az „átugrásával” is el tud jutni a mozgásért felelő idegekhez

A kísérletben részt vett majmok jól reagáltak a rendhagyó kezelésre: jelentős javulás volt észlelhető a mozgásuk terén, és egy hét után újra képesek voltak majdnem egyenesen járni. Ezek pedig óriási eredményeknek számítanak – az egyik érintett kutató, Gregoire Courtine szavai szerint

Ugyanakkor dr. Courtine kiemeli, hogy az emberek mozgása bonyolultabb a majmokénál, így pedig további kutatómunkára van szükség ahhoz, hogy az emberek esetében is tesztelni lehessen: „Az ember másképpen jár, mint a többi főemlős. Mi kétlábúak vagyunk, így pedig esetünkben kifinomultabb módon kell stimulálni az izmot.”

Ez a kis csip segíthet visszaadni a mozgássérültek járását

Az egyik svájci idegsebész, Jocelyne Bloch még tovább ment:

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói szerint mintegy 10 év szükséges ennek a technológiához ahhoz, hogy egy olyan szakaszba jusson, amikor már embereken is alkalmazni lehet.

(forrás: BBCNature)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.