Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Akár egy Monty Python szkeccs: egy látszólag egyszerű kép  nemrégiben nekiállt szoftveresen lefagyasztani bizonyos Android telefonokat ha háttérképként lett beállítva rajtuk, - hívjuk is ezért innen kezdve Halálos Háttérképnek, HH - és az elején senki sem tudta, hogy mi és miért történik. A nyomozás szálai Kínába és az USA-ba vezettek.

John Cleese Halálos Háttérképe

Ilyesmit eddig csak a Monty Python híres második világháborús "gyilkos tréfa" jelenetében láttam (akinek kimaradt, feltétlenül pótolja). A dolgot először Ice Universe, egy Samsung termékekre fókuszáló szivárogtató tweetelte ki, miszerint egyes okostelefonok - különösen a Samsung modellek - soft-brickelhetők (szoftveresen lefagyaszthatóak) a HH-val.

Téglázás: soft brick - hard brick

A bricktéglát jelent angolul, így ha egy mobil készüléket (telefont, notebookot, okosórát) valaki brick-el, az már csak  téglának jó. Ez üzemképtelen állapotot jelent, van soft- és hard-brick is.

A Hard brick esetében a telefon nem reagál a bekapcsolásra, speciális billentyűkombinációkra, töltésre, de a rendszerkarbantartó programokkal sem lehet életre kelteni.  Irány a szerviz.

A soft brick könnyebben, és gyakrabban előfordulhat, ebben az esetben a készülék bekapcsol, csak a rendszer nem tölt be valami miatt. Ez talán megoldható otthon is.

Ezt! Otthon! Ne! Próbáljátok! Ki!

Az ominózus kép csak háttérképként beállítás után vált HH-vá, az Android telefonoknál soft-bricket okozott, az eszközök először összeomlottak, majd folyamatosan be- és kikapcsolták a képernyőt a záró képernyőt.

Egy Pixel 2 készüléken tesztelve (ne próbáljátok ki) a telefon pontosan a fent leírtak szerint viselkedett, amikor a HH beállításra került. Maga a kép a Google Fotók alkalmazásban nem okozott problémát, tehát feltehetően nem az a fajta probléma lépett fel, amely már akkor gondokat okoz, ha a képet egyszerűen szöveges vagy e-mail üzenetként továbbítják a felhasználónak.

Volt aki megúszta

A jelenség nem érintette az összes Android okostelefont. Az Android Authority szerint az általuk tesztelt Huawei Mate 20 Pron például nem okozott problémát. Az Ice-nak válaszoló Twitter-felhasználók azt találták, hogy a OnePlus telefonok immúnisak is lehetnek, más gyártók egyes készülékeivel együtt. A OnePlus Launcher csak az Android telefon induló képernyőjére (launcher) állít be hátteret, a rendszerre nem alkalmazza azt, ezért ez logikusnak is tűnt.

Miért történt, ami történt? Egy darabig senki nem tudta. Lehet, hogy a HH képhez olyan sérült metaadatok csatlakoztak, amelyekkel az Android nem bírt együtt létezni? Az mindensetre hamar kiderült, hogy a HH beágyazott színprofilja a Skia-t, az Android által használt grafikus motort használta. Kapcsolódhat a két dolog egymáshoz? Sok volt a bizonytalanság.

A kínaiak?

Ice egy követő tweetben arra utalt, hogy a kép Weiboba történő feltöltése kissé megváltoztatta a színeit, majd tökéletesen ártalmatlanná vált (Kínaiak!). Egy másik felhasználó úgy találta, hogy a kép megváltoztatása szintén megszüntette a problémákat is. Ez alátámasztani látszott azt az elképzelést, hogy a metaadatok lehetnek a felelősek, mivel a képek feltöltése vagy megváltoztatása néha törli a metaadatokat.

A HH titkos fegyvere, a kínai állami hírszerzéssel a HH színtérével állt kapcsolatban. Az Android rendszer általában sRGB megjelenítést alkalmaz, de a HH az RGB színteret használta. Android 11 esetén a rendszer konvertálja a színteret (ha még nem támogatja), az Android 10 esetén viszont még nem teszi ezt meg. Valójában a HH nem is volt más szempontból különleges, a soft-bricket, vagyis ugyanazt a problémát bármely RGB színterű kép előidézte volna.

Ha valaki belefutna egy hasonló problémába (vagy lenne olyan óvatlan, hogy figyelmen kívül hagyja figyelmeztetésünket, és mégis felhergeli otthon a HH-t - amit utoljára és komolyan, kérünk, hogy ne tegyen), - akkor képesnek kell lennie arra, hogy eszközét helyreállítsa, vagy a bootloader (ezt direkt el sem magyarázzuk) segítségével teljesen visszaállítsa azt. Esetleg a belépve biztonságos módba, törölje a fájlt az eszközről. De a legvalószínűbb, hogy drága szerviz lesz a vége.

Felébredt a Google is

A Google egyébként június 3-i állapot szerint már dolgozik a javításon. Mishaal Rahman említést tesz a problémáról az AOSP-n miszerint a Google már talált egy „belső megoldást” a kérdésre, amely jelenleg felülvizsgálat alatt áll. Nem tudni, hogy miben áll a javítás, vagy hogyan érhető el, de mivel már tudjuk, hogy az Android 11 alapból javítja ezt a problémát, úgy tűnik, hogy ez a javítás majd a régebbi verziókhoz lesz kiadva.

Tegnap a HH eredeti fotósa. Gaurav Agrawal is megszólalt az ügyben, elárulva, hogy a HH-t a Montana-i Gleccser Nemzeti Parkban található Szent Mária-tónál készítette. Agrawal bevallotta, hogy a HH-t Adobe Lightroomban szerkesztette, majd „ProPhoto RGB” formátumban exportálta a szokásos sRGB helyett.

Valószínűleg ezzel szabadította el a szörnyeteget (soha, senki ne csinálja utána). Az eredeti fotót feltöltötte Flickr-fiókjába is, ahol kellő óvatossággal, és távolságról szemügyre vehető. Emellett rövid interjút is adott a BBC -nek a témáról.

(¡déʞɹéʇʇáH solálɐH ɐ ʇuᴉɯ 'sáɯ ɯǝu ǝdéʞóʇᴉʎu ʞuüʞʞᴉƆ ¡uɐsoʇɐʌó ʞɐsƆ)

(Forrás: 9to5Google Képek: Gaurav Agrawal, Unsplash)

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!


 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.