Az egész világon egyedülálló az a magyar térkép, ami a Marsról készült
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A NASA korábbi magyar kutatójának, Hargitai Henriknek köszönhető.

A 36. marsi év alkalmából megjelent egy, a legújabb kutatási eredményeket összefoglaló atlasz a Marsról, amelynek lapjain életre kel a vörös bolygó felszínének története,

A Mars 36 zsebatlasz alapja a Hargitai Henrik által a NASA-ban létrehozott integrált adatbázis a planétáról

Mint a Csillagaszat.hu hírportálon olvasható, az eddigi térképek fotómozaikok vagy különböző módszerrel létrehozott domborzati térképek, illetve földtani térképek voltak. A hagyományos természetföldrajzi atlaszok és térképek azonban számos földrajzi tematikát ötvöznek: alapjuk egy domborzati térkép, de szerepelnek rajtuk a vizek, jégborította területek, vulkánok, csúcsok is, és természetesen a tipográfiailag elkülönülő névanyag. Mostanra már összegyűlt annyi tematikus információ a Marsról, hogy ezek együtt térképre vihetőek. Bár az adatok még nem teljesek, mégis kibontakozik egy sokszínű bolygó képe.

A részletes, 1:10 milliós méretarányú térképek mellett külön oldalak mutatják be a Mars éghajlati és időjárási viszonyait klímadiagramok és térképek segítségével. Itt láthatók elsőként a Mars négy évszakának felhőtérképei. Az atlaszban megtalálható a 2021-22-es, azaz 36. marsi év kalendáriuma is, amely tartalmazza a legfontosabb helyi eseményeket.

Ha már Mars, akkor eközben...

(Forrás: csillagaszat.hu, MTI, fotó: csillagaszat.hu, nyitókép: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.