Az Asus olyan gaming-laptopot alkotott a Zephyrus GX531GX-szel, amitől tátva maradnak a szájak, de ez igazából kétszer történik meg: egyszer amikor használni kezded, másodszor amikor meglátod az árcéduláját.

Járt már nálunk jónéhány gaming laptop, de csak nagyon ritkán fordul elő olyan, hogy úgy érzem, ezzel most legszívesebben elfutnék messzire. Mert hát kinek hiányozna ez az egymillió forintos drágaság, az Asus Magyarországnál lehet, hogy észre sem vennék, hogy nincs bent. Nyilván de, észrevennék, és nyilván nem, ilyet nem csinálunk, de az tény, hogy ez a csoda pillanatok alatt a szívemhez nőtt, és nem is nagyon tett sokat azért, hogy egy másodperc alatt beleszeressek.

Ennél kompaktabb és erősebb laptop ugyanis egyszerűen nincs, az Asus Zephyrus-sorozatának egyik legszerethetőbb darabja a GX531GX, pici, könnyű, vékony, és erősebb, mint hat Nick Árpi, aki lenyelt hat Fekete Lacit. Ez a laptop hardveresen és vizuálisan is eszméletlen, aki profi játékos, és mindenhová olyan laptopot akar magával vinni, amibe egyszerűen nem lehet belekötni, annak megéri mélyen a pénztárcájába nyúlni, mert ennél jobbat tényleg nem lehet találni.

A Zephyrus GX531GX tökéletesen van belőve minden tekintetben. Pont annyira kicsi, hogy az ember bepakolja a táskájába, és ne zavarjon ott sok vizet, aztán egy óvatlan pillanatban előkapva hopp, máris ott van egy olyan vas, aminek nincsenek korlátai. i7 8750H processzor, 24GB RAM, plusz egy Nvidia GeForce RTX 2080 kártya bármit elvisz röhögve a hátán, arról nem is beszélve, hogy ha videót vágsz, akkor is úgy megy, mint a zsíros isten nyila.

 

 

És pont ez benne a lényeg: ez a méret arra jó, hogy ne csak otthon használd, hogy folyamatosan úton légy vele, ha mondjuk útközben kellene renderelned villámgyorsan, vagy ne adj’ isten, játszani akarnál bőven 100 FPS felett, akkor megteheted. A Zephyrus GX531GX baromi könnyű, és baromi vékony, és baromi furcsa az elrendezése első ránézésre, de mindenre van magyarázat, ráadásul mint kiderült, jobb is, hogy így alakult a tervezőasztalon.

Mert hát ha ránéz az ember, akkor feltűnik, hogy itt valami nincs rendben, a hűtés túlságosan nagy területet foglal el, letolta a billentyűzetet, mire átkerült a tapipad a jobb oldalra. Hát nooormális? De ha az ember belegondol, akkor ennek az egésznek nagyon sok értelme van. Egyrészt egy ekkora méretnél és amúgy minden más méretnél is nagyon fontos a hűtés. Ilyen hardvert pedig valahogy hűvösen kell tartani, ez megmagyarázza a megnövelt hűtőterületet, ami egyébként nem is néz ki rosszul, és nem is először művel ilyesmit az Asus a gamer laptopjaival.

 

A tapipad alulról jobbra kerülése pedig egyszerűen csodás ötlet. Jó, nyilván az ember az elején még folyamatosan lefelé nyúlkál, amikor keresi, de valljuk be őszintén, elég ritkán használjuk a laptopot egér nélkül. És hová nyúlunk az egérért? Jobbra. A balkezeseknél ez mondjuk okozhat problémát. Az, hogy nem egérért, hanem touchpadért nyúlunk jobbra, pár pillanat után teljesen természetessé válik, ráadásul egyetlen gombnyomásra átválthatjuk numerikus billentyűzetté is, mert hát annak kellene ott lennie normális esetben, de ha nem akarod használni, akkor átalakíthatod valami mássá. Én ezt bevezetném mostantól a többi laptopnál is. Sokkal jobb így, de persze nem mindenki gondolkodik egyformán.

A 144 Hz-es 3ms válaszidejű IPS kijelzőt már jól ismerjük, szeretjük, játékhoz ideális. A hardver erejéről annyi szépet és jót írhatnék, de konkrétan felesleges. Dobálózhatnék számokkal, hogy mire képes mindaz, ami a laptopban van, de maradjunk annyiban, hogy ennek a konfigurációnak konkrétan mindenre képes. Nem kérdés, hogy felhúzod-e a beállításokat, és fut-e rajta egy-egy játék RTX nélkül 100 FPS környékén. Nem kérdés, hogy mennek-e 60 FPS-sel az RTX-es játékok. Itt nincsenek kérdések. Ez benne a szép.

Ez egy olyan gaming laptop, amit ha megengedhetsz magadnak, akkor nem csak maximálisan kiszolgál, de még stílusa is van, szép, és bárhol bármire jó. Hát igen, az ára egymillió forint felett van egy kicsivel. Ez a laptop tehát sajnos nem mindenkié. De aki úgy érzi, rááldozza a pénzt, egy picit sem fogja megbánni, mert ilyen tökéletes gép tényleg nincs még egy, ha sokat utazol.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon