Az Európai Unió menedéket adna Edward Snowdennek

Ezt szavazta meg az Európai Parlament, amely szerint az Európai Unió tagállamainak az összes vádat ejteniük kell a világméretű lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden ellen, és nem szabad őt kiadniuk az USA-nak. Csakhogy a történetnek van egy kis szépséghibája.

Mégpedig az, hogy az Európai Parlamentnek ez a határozata (a kétsebességes internet bevezetésével ellentétben) nem kötelező érvényű, így hiába a nemes kiállás "az emberi jogok nemzetközi védelmezője" mellett, az már csak az európai országokon múlik, hogy tartják-e magukat az EP döntéséhez. Mivel az EU tagállamai közül mindegyik kölcsönös kiadatási egyezményt írt alá az Egyesült Államokkal, így erősen kérdéses, hogy belemennének-e egy komoly diplomáciai bonyodalomba Snowden kedvéért.

Az biztos, hogy Snowdennek nagy előrelépés lenne egy európai ország, hiszen az egykori CIA-alkalmazott a lehallgatási botrány 2013-as kirobbantása óta, közel két és fél éve Oroszországban él, mivel csak ott kapott menedékjogot. Bár Snowdennel kapcsolatban még az amerikai közvélemény is megosztott, és a többség inkább látja hősnek, mint a hazáját eláruló bűnözőnek, ám az Egyesült Államok hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy Snowdennek vissza kéne térnie az USA-ba, hogy bíróság előtt feleljen a tettéért.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon