Az oroszok tegnap kilőtt űrhajója talán már a Csendes-óceán fenekén van
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A legénység nélküli orosz Progressz MSZ–4 teherszállító űrhajót helyi idő szerint csütörtök reggel 8:51-kor lőtték ki  a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból, hogy közel 2,5 tonnányi élelmiszert, vizet, üzemanyagot és felszerelést szállítson a Nemzetközi Űrállomás 50. alaplegénységének.

Azonban a földi irányítóközpont elveszítette a kapcsolatot az űrhajóval, amely valószínűleg nem fogja tudni elérni a Nemzetközi Űrállomást. A kilövés pillanatában még úgy tűnt, hogy minden rendben van:

– mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek egy meg nem nevezett forrás az orosz űrkutatási hivataltól. Az űrhajónál az indítást követően technikai problémák léptek fel, a hordozórakéta harmadik fokozatának begyújtásakor már le is zuhanhatott Kína vagy a Csendes-óceán térségében.

A Progressz MSZ–4 még a kilövés előtt

A szállító űrhajónak szombaton kellett volna csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomás 50. alaplegénységez, melynek tagja az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint a francia Thomas Pesquet.

(forrás: Gizmodo, NASA, MTI)

És ha már szóba jött Peggy Whitson neve...

Ez a női űrhajós két dolog miatt is bekerülhet a történelemkönyvekbe

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.